Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1603213" data-attributes="member: 1142"><p>Gdzies tu kiedys juz pisalam jak przeprowadzic taka reanimacje, ale sama nie wiem gdzie. W kazdym razie warto, od czasu do czasu, taki wlasnie odswiezajacy proces zafundowac naszym zakwasom, szczegolnie gdy na ogol trzymamy je w lodowkach.</p><p>Na przyklad mozesz zrobic to tak: wziac ze dwie lyzki istniejacego zakwasu (reszte na kompost), to wymieszac z 100g wody i 100g maki zytniej razowej, zostawic na 8 -12 godzin, w twoim przypadku (25C) powinien elegancko przyrosnac po 8. Po tym czasie pozbyc sie wiekszosci zostawiajac 2 lyzki i to znow odswiezyc jak wczesniej, zostawic na 8-12 g, nastepnie dodac np. 100g wody i 100gmaki (lub podwojna/potrojna ilosc w zaleznosci od potrzeb), zostawic na 8-12g i upiec na tym bochenek albo pobrac z tego odpowiednia ilosc do zaczynu jak w przepisie.</p><p></p><p>Powodzenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1603213, member: 1142"] Gdzies tu kiedys juz pisalam jak przeprowadzic taka reanimacje, ale sama nie wiem gdzie. W kazdym razie warto, od czasu do czasu, taki wlasnie odswiezajacy proces zafundowac naszym zakwasom, szczegolnie gdy na ogol trzymamy je w lodowkach. Na przyklad mozesz zrobic to tak: wziac ze dwie lyzki istniejacego zakwasu (reszte na kompost), to wymieszac z 100g wody i 100g maki zytniej razowej, zostawic na 8 -12 godzin, w twoim przypadku (25C) powinien elegancko przyrosnac po 8. Po tym czasie pozbyc sie wiekszosci zostawiajac 2 lyzki i to znow odswiezyc jak wczesniej, zostawic na 8-12 g, nastepnie dodac np. 100g wody i 100gmaki (lub podwojna/potrojna ilosc w zaleznosci od potrzeb), zostawic na 8-12g i upiec na tym bochenek albo pobrac z tego odpowiednia ilosc do zaczynu jak w przepisie. Powodzenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
Top
Bottom