Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1603224" data-attributes="member: 1142"><p>Oslabiony zakwas to glowny powod zle wyrosnietych bochenkow - malego przyrostu, dziwnych ksztaltow, zbyt dlugiego wyrastania etc. </p><p>Powszechny sposob przechowywania w lodowce w czasie niepieczenia przyczynia sie do oslabienia zakwasu. Nasze lodowki sa zaprogramowane na 3-5 C nie bez powodu - chodzi przeciez o to aby bakterie nie mogly sie rozwijac, wiec czesc &quot;usypia&quot; w takiej temperaturze, czesc nadal pracuje ale na znacznie zwolnionych obrotach, a czesc zwyczajnie ginie. Oczywiscie nie dotyczy to tylko zlych baktrerii, ale tych dobrych rowniez. </p><p></p><p>Zakwas mozna rowniez przekarmic, albo zaglodzic. Wszystko zalezy od tego jak o niego dbamy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1603224, member: 1142"] Oslabiony zakwas to glowny powod zle wyrosnietych bochenkow - malego przyrostu, dziwnych ksztaltow, zbyt dlugiego wyrastania etc. Powszechny sposob przechowywania w lodowce w czasie niepieczenia przyczynia sie do oslabienia zakwasu. Nasze lodowki sa zaprogramowane na 3-5 C nie bez powodu - chodzi przeciez o to aby bakterie nie mogly sie rozwijac, wiec czesc "usypia" w takiej temperaturze, czesc nadal pracuje ale na znacznie zwolnionych obrotach, a czesc zwyczajnie ginie. Oczywiscie nie dotyczy to tylko zlych baktrerii, ale tych dobrych rowniez. Zakwas mozna rowniez przekarmic, albo zaglodzic. Wszystko zalezy od tego jak o niego dbamy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
Top
Bottom