Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 668897" data-attributes="member: 232"><p>witaj !</p><p>moim zdaniem zaczelas od zlego chleba. mlody zakwas nie nadaje sie do takiego zaczynu jaki ma prosty jasny. tam bierze sie tylko minimalna ilosc zakwasu do zaczynu, a ten fermentuje tylko przez noc. postawilas swojemu zakwasowi zbyt ambitne zadanie.</p><p></p><p>zacznij od poczatku. tzn zrob porzadne ciasto zakwaszone, ktore bedzie stanowic prawie 50%. </p><p>Obserwuj to ciasto w kazdej fazie, jesli sie bedzie ladnie podnosic i przyrastac to na pewno i chleb w efekcie wyjdzie dobry.</p><p></p><p>robienie zaczynu czyli:</p><p>Zakwaszanie ciasta chlebowego</p><p></p><p></p><p>1. etap - 50 do 100g naszego zakwasu zwanego &quot;zaczątkiem&quot; mieszamy ze 100g maki i 100ml letniej wody. Odstawiamy na 6-8godz. Temp. 26 do 28st.C.</p><p></p><p>2. etap - dodajemy dalsze 100g maki i 100ml letniej wody, mieszamy, odstawiamy ponownie na 6 - 8 godz. w temp. niższej tj. 22 do 26 st.C (normalna temp. pokojowa)</p><p></p><p>3. etap - znowu 100g maki i 100 ml letniej wody rozmieszać na gładkie ciasto odstawić na 4-5 godz. W temp. jeszcze niższej tj. 18 do 22st.C.[/b]</p><p></p><p>na takim ciescie zrob np <strong>chleb codzienny</strong>, ktory jest bardzo dobry na poczatek. tam jest ok 400g ciasta zakwaszonego, wiec w poszczegolnych etapach dodawaj troche mniej maki i wody, zeby otrzymac te ilosc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 668897, member: 232"] witaj ! moim zdaniem zaczelas od zlego chleba. mlody zakwas nie nadaje sie do takiego zaczynu jaki ma prosty jasny. tam bierze sie tylko minimalna ilosc zakwasu do zaczynu, a ten fermentuje tylko przez noc. postawilas swojemu zakwasowi zbyt ambitne zadanie. zacznij od poczatku. tzn zrob porzadne ciasto zakwaszone, ktore bedzie stanowic prawie 50%. Obserwuj to ciasto w kazdej fazie, jesli sie bedzie ladnie podnosic i przyrastac to na pewno i chleb w efekcie wyjdzie dobry. robienie zaczynu czyli: Zakwaszanie ciasta chlebowego 1. etap - 50 do 100g naszego zakwasu zwanego "zaczątkiem" mieszamy ze 100g maki i 100ml letniej wody. Odstawiamy na 6-8godz. Temp. 26 do 28st.C. 2. etap - dodajemy dalsze 100g maki i 100ml letniej wody, mieszamy, odstawiamy ponownie na 6 - 8 godz. w temp. niższej tj. 22 do 26 st.C (normalna temp. pokojowa) 3. etap - znowu 100g maki i 100 ml letniej wody rozmieszać na gładkie ciasto odstawić na 4-5 godz. W temp. jeszcze niższej tj. 18 do 22st.C.[/b] na takim ciescie zrob np [B]chleb codzienny[/B], ktory jest bardzo dobry na poczatek. tam jest ok 400g ciasta zakwaszonego, wiec w poszczegolnych etapach dodawaj troche mniej maki i wody, zeby otrzymac te ilosc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb na zakwasie ze słonecznikiem (krok po kroku)
Top
Bottom