Chleb nocny, łatwy i bez drożdży

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
No z konsystencją ciasta to niestety trzeba na wyczucie... Myślę, że nawet zdjęcia nie sa w stanie dokładnie pokazać, jakie własciwie ma ono być. (Głupia odpowiedź, wiem wiem...)
Co do koszyka - ja zawsze bardzo dokładnie wysypuję go mąką - tak, żeby mdz koszem a bochenkiem była naprawdę solidna warstwa mąki. Ostatnio zastanawiałam sie też nad ew. spryskaniem kosza olejem (przed obsypaniem mąka), ale tej metody jeszcze nie testowałam. Czy jest jakis sposób na uratowanie przyklejonego bochenka? Hmn... Obawiam się, że nie. Kiedy mi się to zdarza, modlę się wgapiona w piekarnik, żeby chleb jednak wyskoczył do góry.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Lisko, a potem koszyk bedzie Ci smierdzial juz na zawsze olejem ? przeciez go nie wygotujesz ?
duzo maki albo wylozyc sciereczka, wydaje mi sie..
a takie wpadki z przyklejeniem zdarzaja sie od czasu do czasu, wtedy chleb ma troche bardziej rustykalny wyglad
icon_mrgreen.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
mirabbelka @ 21 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=566522Lisko, a potem koszyk bedzie Ci smierdzial juz na zawsze olejem ? przeciez go nie wygotujesz ?
duzo maki albo wylozyc sciereczka, wydaje mi sie..
a takie wpadki z przyklejeniem zdarzaja sie od czasu do czasu, wtedy chleb ma troche bardziej rustykalny wyglad
icon_mrgreen.gif
Bardziej rustyklany - to mi się podoba
icon_mrgreen.gif

Z tym wysypywaniem to jest różnie zauważyłam. Bo wysypywanie właśnie dzięki Lisce przetestowałam i za pierwszym razem poszło super, ale miałam na chlebie rowy mąki po upieczeniu. Moja mama wiecznie piekli się o to, że ta mąka jest później wszędzie, szczególnie wtedy, gdy trochę omiotę bochenek. Tym razem ciasto było wspaniale wilgotne w środku i mu się ta mąka bardzo spodobała, ale najbardziej zaważyła dziura w koszyczku, ta która daje jego początek. To tamtędy się mi ciasto próbowało wydostać i przy ściąganiu koszyka pociągło troszeczkę.

Ale i tak wyszedł niezły. Wspaniały zapach, smaku jeszcze nie próbowała, choć muszę sprawdzić ile mi tego chleba bracia N. do domu uprowadzili
icon_mrgreen.gif

2007_08210005.JPG

Załączniki

• 2007_08210005.JPG
    2007_08210005.JPG
    399.4 KB · Wyświetleń: 0

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
mi wyszedł płaski, ale pyszny.
w sumie dobrze, że płaski, było dużo skórki
lecker.gif

IMG_5274.jpg

Załączniki

• IMG_5274.jpg
    IMG_5274.jpg
    56.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy