Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb orkiszowy razowy - cd. chlebow kamiennych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 3335" data-attributes="member: 15"><p><strong>ORKISZOWY CHLEB RAZOWY</strong></p><p> 1 kilogramowy bochenek </p><p></p><p></p><p>700g maki orkiszowej razowej</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>350 ml letniej wody</p><p>40g swiezych drozdzy</p><p>1 lyzeczka miodu jodlowego</p><p>100g serka homogenizowanego</p><p></p><p>Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody. </p><p>Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto.</p><p>Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste.</p><p>Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac.</p><p> </p><p>Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba.</p><p>Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min. </p><p></p><p>Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy.</p><p></p><p>Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 3335, member: 15"] [B]ORKISZOWY CHLEB RAZOWY[/B] 1 kilogramowy bochenek 700g maki orkiszowej razowej 2 lyzeczki soli 350 ml letniej wody 40g swiezych drozdzy 1 lyzeczka miodu jodlowego 100g serka homogenizowanego Make zmieszac z sola. Drozdze i miod rozpuscic w paru lyzeczkach wody. Rozczyn drozdzowy, serek i pozostala wode dodac do maki, zagniesc gladkie ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na ok. 50 min.Jeszcze raz zagniesc az bedzie gladkie i sprezyste. Nastepnie wlozyc ciasto do koszyczka i dac mu jeszcze raz wyrosnac. Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba. Potem wyrzucic chleb na rozgrzany kamien (to w przypadku posiadaczy kamienia do pieczenia chleba) lub na blaszke. Po 10-15 min. zmniejszyc temp. Do odpowiednio 200 lub 180°. Piec lacznie 45-55 min. Czesc maki orkiszowej razowej mozna zastapic jasna maka orkiszowa albo pszenna – chleb bedzie jasniejszy. Rowniez zamiast czesci maki orkiszowej mozna dac srut orkiszowy, tylko nalezy wtedy zwiekszyc ilosc plynu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb orkiszowy razowy - cd. chlebow kamiennych
Top
Bottom