- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Chleb orzechowo - cebulowy bez drożdży
Przepis Xanoxa Farbera podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...10082#post10082
Składniki na jeden bochenek.
Forma keksowa o długości 25 cm.
250 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
50 g orzechów pekan, grubo posiekanych
1 średnia cebula, utarta na tarce
1 ubite jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml mleka
Ilara dodawała jeszcze łyżeczkę soli
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wymieszać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać.
Dodać resztę składników i mieszać do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Wyłożyć je do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i wyrównać .
Piec około godziny lub trochę dłużej ( sprawdzić patyczkiem).
Studzić kilka minut w formie, potem - na metalowej podstawce.
Przepis Xanoxa Farbera podała na Izbushce Ilara:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...10082#post10082
Składniki na jeden bochenek.
Forma keksowa o długości 25 cm.
250 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
50 g orzechów pekan, grubo posiekanych
1 średnia cebula, utarta na tarce
1 ubite jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml mleka
Ilara dodawała jeszcze łyżeczkę soli
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Wymieszać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać.
Dodać resztę składników i mieszać do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta.
Wyłożyć je do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i wyrównać .
Piec około godziny lub trochę dłużej ( sprawdzić patyczkiem).
Studzić kilka minut w formie, potem - na metalowej podstawce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: