Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb orzechowy (z serii kamiennych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 6385" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>CHLEB ORZECHOWY</strong></u></p><p></p><p>1 kilogramowy bochenek </p><p></p><p></p><p>50g pestek slonecznika</p><p>100g orzechow laskowych posiekanych</p><p>50g pistacji</p><p>300g maki pszennej typ 550</p><p>200g maki orkiszowej typ 630</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>42g swiezych drozdzy</p><p>1 lyzka miodu</p><p>100ml letniego mleka</p><p>2 jogurty naturalne ( po 150g kazdy)</p><p></p><p></p><p>Slonecznik i orzechy uprazyc, a nastepnie wystudzic. Dodac do nich pistacje, oba typy mak i sol. Wymieszac.</p><p>Drozdze i miod rozpucic w letnim mleku i odstawic na 10min. Wyrosniete drozdze wlac do mieszanki mak i orzechow, dodac jogurt i zagniesc glatkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 1 do 1,5 godziny. Jeszcze raz zagniesc i uformowac bochenek chleba. Zostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 30min.</p><p>Wyrosniety chleb przelozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Piec 10 –15min. w temp. 240° gora-dol, nastepnie zredukowac temp. do 200° i piec dalej. Laczny czas pieczenia ok. 50 - 55min.</p><p></p><p></p><p>Orzechy laskowe mozna czesciowo lub calkowicie zastapic orzechami wloskimi, ktore rowniez nalezy uprazyc.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 6385, member: 15"] [U][B]CHLEB ORZECHOWY[/B][/U] 1 kilogramowy bochenek 50g pestek slonecznika 100g orzechow laskowych posiekanych 50g pistacji 300g maki pszennej typ 550 200g maki orkiszowej typ 630 2 lyzeczki soli 42g swiezych drozdzy 1 lyzka miodu 100ml letniego mleka 2 jogurty naturalne ( po 150g kazdy) Slonecznik i orzechy uprazyc, a nastepnie wystudzic. Dodac do nich pistacje, oba typy mak i sol. Wymieszac. Drozdze i miod rozpucic w letnim mleku i odstawic na 10min. Wyrosniete drozdze wlac do mieszanki mak i orzechow, dodac jogurt i zagniesc glatkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 1 do 1,5 godziny. Jeszcze raz zagniesc i uformowac bochenek chleba. Zostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 30min. Wyrosniety chleb przelozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Piec 10 –15min. w temp. 240° gora-dol, nastepnie zredukowac temp. do 200° i piec dalej. Laczny czas pieczenia ok. 50 - 55min. Orzechy laskowe mozna czesciowo lub calkowicie zastapic orzechami wloskimi, ktore rowniez nalezy uprazyc. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb orzechowy (z serii kamiennych)
Top
Bottom