Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb Owieczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1133" data-attributes="member: 36"><p><strong><em>[owieczka]</em></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Chleb </strong></p><p>1 litr mocno cieplej wody </p><p>50g swiezych drozdzy </p><p>1 kg maki + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla </p><p>1 czubata lyzka soli </p><p>2-3 lyzki stolowe oliwy </p><p>maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich </p><p>posypania </p><p>lyzeczka tymianku </p><p>odrobina kminku </p><p></p><p><u>Sposob przygotowania:</u> </p><p>Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej drozdze mieszajac. </p><p>Wsypujemy make, i mieszamy. </p><p>Wsypujemy czubata lyzke (stolowa) soli, wlewamy na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki stolowe). </p><p></p><p>Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce </p><p></p><p>W tym czasie nie leniuchujemy tylko: </p><p></p><p>Smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta -tylko solidnie. </p><p></p><p>Ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut. </p><p></p><p>Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. </p><p></p><p>W polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby skorka sie nie spalila (ja tego nie robilam). </p><p></p><p>Podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie </p><p></p><p>Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!! </p><p></p><p>Do foremek sie je WLEWA!!! </p><p></p><p>W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa objetosc 2- </p><p>2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%. </p><p></p><p>To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia ziaren slonecznika czy sezamu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1133, member: 36"] [B][I][owieczka][/I] Chleb [/B] 1 litr mocno cieplej wody 50g swiezych drozdzy 1 kg maki + otreby lub opcjonalnie maka mieszana: razowa ze zwykla 1 czubata lyzka soli 2-3 lyzki stolowe oliwy maselko do wysmarowania foremek (2 waskie, 30-40cm) i bulka tarta do ich posypania lyzeczka tymianku odrobina kminku [U]Sposob przygotowania:[/U] Do duzego gara (4l) wlewamy mocno ciepla wode i rozpuszczamy w niej drozdze mieszajac. Wsypujemy make, i mieszamy. Wsypujemy czubata lyzke (stolowa) soli, wlewamy na oko oliwe (pewnie ze dwie-trzy lyzki stolowe). Odstawiamy na pol godziny w cieple miejsce W tym czasie nie leniuchujemy tylko: Smarujemy dwie foremki maselkiem i posypujemy bulka tarta -tylko solidnie. Ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250 st na pare minut. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W polowie czasu pieczenia mozna folia okryc wierzch chlebkow, zeby skorka sie nie spalila (ja tego nie robilam). Podobny efekt uzyskuje przez postawienie foremek na najnizszym poziomie Ciasto przed wlozeniem do formy jest rzadkie!!! Do foremek sie je WLEWA!!! W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiekszyc swa objetosc 2- 2,5-krotnie. W piekarniku o nastepne 50-80%. To, ze ciasto jest rzadkie nie przeszkadza mu pieknie wyrosnac z garscia ziaren slonecznika czy sezamu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb Owieczki
Top
Bottom