Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb owsiany (z serii kamiennych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 6387" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>CHLEB OWSIANY</strong></u></p><p>1 kilogramowy bochenek</p><p></p><p></p><p>300g maki pszennej typ1050</p><p>200g maki pszennej razowej</p><p>100g ziarnistych platkow owsianych </p><p>2 paczuszki suchych drozdzy </p><p>2 lyzeczki soli</p><p>2 lyzeczki miodu</p><p>350-400ml letniej maslanki</p><p></p><p>2 lyzeczki ziarnistych platkow owsianych</p><p></p><p>Maki, platki, drozdze i sol wymieszac. Miod rozpuscic w letniej maslance, dodac do maki. Zagniesc ciasto. Zostawic na godzine do wyrosniecia. Jeszcze raz zagniesc i uformowac kule. </p><p>Kule lekko przyplaskac i gorna czesc ciasta obtoczyc w platkach owsianych. Do ostatniego rosniecia przelozyc do koszyczka. Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol, chlebek wyrzucic na rozgrzany kamien i piec 10-15min. Nastepnie temp. zmniejszyc do 200°. Laczny czas pieczenia 45-55 min.</p><p></p><p>Ciasto bedzie na poczatku wyrabiania bardzo wilgotne i klejace, pomimo tego nie nalezy dodawac maki, gdyz podczas wyrabiania i rosniecia platki owsiane i maka razowa specznieja.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 6387, member: 15"] [U][B]CHLEB OWSIANY[/B][/U] 1 kilogramowy bochenek 300g maki pszennej typ1050 200g maki pszennej razowej 100g ziarnistych platkow owsianych 2 paczuszki suchych drozdzy 2 lyzeczki soli 2 lyzeczki miodu 350-400ml letniej maslanki 2 lyzeczki ziarnistych platkow owsianych Maki, platki, drozdze i sol wymieszac. Miod rozpuscic w letniej maslance, dodac do maki. Zagniesc ciasto. Zostawic na godzine do wyrosniecia. Jeszcze raz zagniesc i uformowac kule. Kule lekko przyplaskac i gorna czesc ciasta obtoczyc w platkach owsianych. Do ostatniego rosniecia przelozyc do koszyczka. Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol, chlebek wyrzucic na rozgrzany kamien i piec 10-15min. Nastepnie temp. zmniejszyc do 200°. Laczny czas pieczenia 45-55 min. Ciasto bedzie na poczatku wyrabiania bardzo wilgotne i klejace, pomimo tego nie nalezy dodawac maki, gdyz podczas wyrabiania i rosniecia platki owsiane i maka razowa specznieja. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb owsiany (z serii kamiennych)
Top
Bottom