- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
wg Reinharta, lekko przeze mnie zmodyfikowany.
ma miękką skórkę, dosyć ścisły miąższ.
Ja uformowałam 2 bochenki a'la ciabatta.
Wieczorem:
1 szkl płatków owsianych
3/4 szkl wody
wymieszać i pozostawić do rana.
W drugiej misce wymieszać:
1,5 szkl mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
3/4 szkl wody, maślanki lub jogurtu
Wymieszać, wierzch posmarować oliwą. Przykryć folią i pozostawić do rana.
Rano wymieszać obie mikstury i dodać:
2 szkl mąki pszennej białej lub razowej
1 i 1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka miodu
Wszystko dobrze zagnieść lekko podsypując mąką.
Pozostawić w temp. pokojowej na 2-3 h.
Uformować jeden lub 2 bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 - 60 min.
Piekarnik nagrzać do temp. 230 st. C.
Wstawić bochenki.
Piec ok. 20 min. Zmniejszyć temp. do 210 st C. Dopiekać jeszcze ok. 20 min.
Smacznego!
ma miękką skórkę, dosyć ścisły miąższ.
Ja uformowałam 2 bochenki a'la ciabatta.

Wieczorem:
1 szkl płatków owsianych
3/4 szkl wody
wymieszać i pozostawić do rana.
W drugiej misce wymieszać:
1,5 szkl mąki pszennej razowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
3/4 szkl wody, maślanki lub jogurtu
Wymieszać, wierzch posmarować oliwą. Przykryć folią i pozostawić do rana.
Rano wymieszać obie mikstury i dodać:
2 szkl mąki pszennej białej lub razowej
1 i 1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka miodu
Wszystko dobrze zagnieść lekko podsypując mąką.
Pozostawić w temp. pokojowej na 2-3 h.
Uformować jeden lub 2 bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 - 60 min.
Piekarnik nagrzać do temp. 230 st. C.
Wstawić bochenki.
Piec ok. 20 min. Zmniejszyć temp. do 210 st C. Dopiekać jeszcze ok. 20 min.
Smacznego!