Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb pełnoziarnisty z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 15946" data-attributes="member: 49"><p><strong>Chleb pełnoziarnisty z orzechami </strong></p><p></p><p>250 g mąki pszennej,</p><p>150 g mielonej gryki lub orkiszu, </p><p>1 kostka drożdży,</p><p>1 łyżeczka miodu,</p><p>750 ml letniego mleka,</p><p>150 g orzechów włoskich,</p><p>100 g orzechów piniowych,</p><p>80 g masła</p><p>1 1/2 łyżeczki soli,</p><p>1 łyżeczka anyżu,</p><p>1 żółtko</p><p>2 łyżki śmietany,</p><p>2 łyżki ziaren sezamu.</p><p></p><p></p><p>Mąkę i grykę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, dodać miód i wlać i 125 ml mleka. Naczynie przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Orzechy posiekać. Orzechy piniowe uprażyć. Do zaczynu dodać pozostałe mleko, masło, sól i anyż. Ze składników wyrobić lśniące ciasto, następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość. Następnie do ciasta dodać orzechy. Z ciasta uformować okrągły bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę i odstawić na ok. 20 minut. Rozkłócone żółtko wymieszać ze śmietaną, posmarować bochenek i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 10 minut w temperaturze 220°C. temperaturę zmniejszyć do 200°C i chleb piec jeszcze ok. 60 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 15946, member: 49"] [B]Chleb pełnoziarnisty z orzechami [/B] 250 g mąki pszennej, 150 g mielonej gryki lub orkiszu, 1 kostka drożdży, 1 łyżeczka miodu, 750 ml letniego mleka, 150 g orzechów włoskich, 100 g orzechów piniowych, 80 g masła 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka anyżu, 1 żółtko 2 łyżki śmietany, 2 łyżki ziaren sezamu. Mąkę i grykę wsypać do miski, zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, dodać miód i wlać i 125 ml mleka. Naczynie przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Orzechy posiekać. Orzechy piniowe uprażyć. Do zaczynu dodać pozostałe mleko, masło, sól i anyż. Ze składników wyrobić lśniące ciasto, następnie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość. Następnie do ciasta dodać orzechy. Z ciasta uformować okrągły bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę i odstawić na ok. 20 minut. Rozkłócone żółtko wymieszać ze śmietaną, posmarować bochenek i posypać ziarnami sezamu. Piec ok. 10 minut w temperaturze 220°C. temperaturę zmniejszyć do 200°C i chleb piec jeszcze ok. 60 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb pełnoziarnisty z orzechami
Top
Bottom