Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb półrazowy ciemny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1285161" data-attributes="member: 2721"><p>Bardzo smaczny i prosty chlebek, idealny dla osób lubiących charakterystyczny smak ciemnego chleba.</p><p></p><p>[ATTACH=full]72930[/ATTACH]</p><p> <u>zaczyn:</u></p><p></p><p> 150 ml wody </p><p> 1 łyżeczka drożdży instant </p><p> 1 łyżeczka cukru </p><p> 100 g mąki pszennej typ 650 </p><p> --------------------------</p><p></p><p> 250 ml maślanki </p><p> 1/2 łyżeczki drożdży instant </p><p> 150 g mąki pszennej razowej typ 2000 </p><p> 200 g mąki pszennej typ 650 </p><p> 2 łyżki mąki żytniej </p><p> 1 łyżeczka soli </p><p> 2 łyżki melasy </p><p></p><p> Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 6 godzin.</p><p></p><p> W lekko podgrzanej maślance rozmieszać drożdże. Dodać do przygotowanego zaczynu wraz z solą i melasą. Następnie wsypać mąkę razową i dobrze wymieszać. Dodać mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować bochenek i/lub włożyć chleb do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.</p><p></p><p> Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, wyjęty z formy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1285161, member: 2721"] Bardzo smaczny i prosty chlebek, idealny dla osób lubiących charakterystyczny smak ciemnego chleba. [ATTACH=full]72930[/ATTACH] [U]zaczyn:[/U] 150 ml wody 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka cukru 100 g mąki pszennej typ 650 -------------------------- 250 ml maślanki 1/2 łyżeczki drożdży instant 150 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżeczka soli 2 łyżki melasy Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 6 godzin. W lekko podgrzanej maślance rozmieszać drożdże. Dodać do przygotowanego zaczynu wraz z solą i melasą. Następnie wsypać mąkę razową i dobrze wymieszać. Dodać mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować bochenek i/lub włożyć chleb do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, wyjęty z formy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Chleb półrazowy ciemny
Top
Bottom