Chleb półrazowy ciemny

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Bardzo smaczny i prosty chlebek, idealny dla osób lubiących charakterystyczny smak ciemnego chleba.

ciemny_chleb.JPG
zaczyn:

150 ml wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
100 g mąki pszennej typ 650
--------------------------

250 ml maślanki
1/2 łyżeczki drożdży instant
150 g mąki pszennej razowej typ 2000
200 g mąki pszennej typ 650
2 łyżki mąki żytniej
1 łyżeczka soli
2 łyżki melasy

Drożdże rozmieszać w 150 ml ciepłej wody, dodając cukier i tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 6 godzin.

W lekko podgrzanej maślance rozmieszać drożdże. Dodać do przygotowanego zaczynu wraz z solą i melasą. Następnie wsypać mąkę razową i dobrze wymieszać. Dodać mąkę typu 650 i wyrobić na gładkie, spójne ciasto. W razie potrzeby podsypać więcej mąki, ale nie za dużo, by nie wyszedł za twardy, najlepiej dodawać stopniowo. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie, odgazować, uderzając w nie dłonią, i uformować bochenek i/lub włożyć chleb do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. przez 10 minut. Po tym czasie spryskać wnętrze piekarnika wodą i obniżyć temperaturę do 180 st. Piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka. Studzić na kratce, wyjęty z formy.
 

Załączniki

  • ciemny_chleb.JPG
    ciemny_chleb.JPG
    117 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Kolejny bardzo fajny chleb i wyraźnie taki jak lubię !
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
icon_biggrin.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nie ma sprawy, udanego wypieku
bussi.gif