Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb polski Amaro
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Amber" data-source="post: 1243594" data-attributes="member: 14818"><p>2kg mąki pszennej</p><p>450g otrębów pszennych prażonych</p><p>100g orzechów laskowych</p><p>100g orzechów włoskich</p><p>100g drożdży</p><p>30g kminku</p><p>30g majeranku</p><p>30g czarnuszki - aromatycznych nasion używanych do kwaszenia kapusty i ogórków,przede wszystkim jednak do posypywania chleba - dawniej chleba Kulikowskiego</p><p>20g soli kuchennej</p><p>2,5l letniej wody</p><p></p><p>Rozpuść drożdże w wodzie, następnie dodaj je do mąki wymieszanej z kminkiem,otrębami,majerankiem,czarnuszką i solą.Wymieszaj dokładnie ręką i na końcu dodaj orzechy.Postaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut(ciasto musi zwiększyć swoją objętość o połowę).</p><p>Po wyrośnięciu ponownie dokładnie wymieszaj ręką.</p><p>Foremki do chleba wysmaruj masłem i obsyp otrębami.Podziel ciasto na cztery części.Każdą część włóż do wysypanej formy,oprósz otrębami i wstaw do nagrzanego pieca.Piecz w temperaturze 195st.C.</p><p>przez 110 minut.</p><p>Pozostaw do ostygnięcia.Przed podaniem pokrój na cieniutkie kromeczki .</p><p></p><p>przepis z książki W.M.Amaro,Kuchnia XXI wieku</p><p></p><p>* piekłam z 1/4 składników.Wykorzystałam mąkę pszenną pełnoziarnistą.Piekłam 45 minut w twmperaturze 180 st.C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Amber, post: 1243594, member: 14818"] 2kg mąki pszennej 450g otrębów pszennych prażonych 100g orzechów laskowych 100g orzechów włoskich 100g drożdży 30g kminku 30g majeranku 30g czarnuszki - aromatycznych nasion używanych do kwaszenia kapusty i ogórków,przede wszystkim jednak do posypywania chleba - dawniej chleba Kulikowskiego 20g soli kuchennej 2,5l letniej wody Rozpuść drożdże w wodzie, następnie dodaj je do mąki wymieszanej z kminkiem,otrębami,majerankiem,czarnuszką i solą.Wymieszaj dokładnie ręką i na końcu dodaj orzechy.Postaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut(ciasto musi zwiększyć swoją objętość o połowę). Po wyrośnięciu ponownie dokładnie wymieszaj ręką. Foremki do chleba wysmaruj masłem i obsyp otrębami.Podziel ciasto na cztery części.Każdą część włóż do wysypanej formy,oprósz otrębami i wstaw do nagrzanego pieca.Piecz w temperaturze 195st.C. przez 110 minut. Pozostaw do ostygnięcia.Przed podaniem pokrój na cieniutkie kromeczki . przepis z książki W.M.Amaro,Kuchnia XXI wieku * piekłam z 1/4 składników.Wykorzystałam mąkę pszenną pełnoziarnistą.Piekłam 45 minut w twmperaturze 180 st.C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb polski Amaro
Bottom