- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0

Przepis znalazłam tutaj
Składniki podaję tak, jak w przepisie, wykonanie moje:
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru (ja dałam 1 łyżkę)
1 łyżeczka soli (dałam ciut więcej niż pół)
2 łyżeczki suchych drożdży (dałam ok 3 dag świeżych)
50 gr roztopionej margaryny
1 łyżka pasty pomidorowej (dałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, takiego gęstego)
Wszystkie składniki (oprócz koncentratu) wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać koncentrat i dokładnie wymieszać, a jeżeli będzie się bardzo kleiło dosypać trochę mąki.
Oba ciasta wyłożyć do misek i odstawić na ok 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować obie części na prostokąty lub kwadraty, następnie nałożyć na siebie i zwinąć. Ja się zagadałam i zwinęłam w roladę, ale w oryginalnym przepisie ciasto zwija się w roladę do połowy, a następnie zaczynając z drugiej strony znów w roladę, ale do dołu.
tutaj zdjęcie tego chlebka zwinięte tym sposobem
a tutaj chlebek z dwóch rolad
Zwinięte ciasto układamy w formie i odstawiamy znów na ok godzinę. Następnie smarujemy mlekiem i posypujemy ziołami.
Piec ok 30 min w 180 stopniach.
Chlebek bardzo bardzo dobry

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: