- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0


Chleb z makiem i suszonymi śliwkami.
* 400 ml letniej wody
* 20 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 400 g mąki pszennej - 2 i 1/3 szklanki
* 200 g mąki żytniej typ 720 (można użyć innej jasnej mąki żytniej) - 1 i 1/3 szklanki
* 6 łyżek zwykłych płatków owsianych
* 4 łyżki maku
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 8 suszonych śliwek, pokrojonych na 6-8 części
Drożdże wymieszać w cukrem i wodą. Odstawić.
W dużej misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, mak i sól.
Dodać wodę z drożdżami i mikserem lub łyżką dokładnie połączyć składniki mieszając przez ok. 5 minut (ciasto nie będzie bardzo twarde). Zostawić na 15 minut.
Ponownie wyrobić ciasto przez 8-10 minut, dodać śliwki, wymieszać i odstawić na 1 godzinę do wyrastania pod przykryciem.
Formę o wymiarach ok. 27 x 11 cm lekko naoliwić i wysypać otrębami lub płatkami owsianymi.
Przełożyć do niej ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto powinno wypełnić 3/4 formy).
Piec w temp. 210 stopni przez 15 minut, następnie w temp. 180 stopni jeszcze 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie spryskać go wodą.
Upieczony chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do wystudzenia.