Chleb pszenno-żytni z płatkami owsianymi i suszonymi śliwkami

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
sliwkimak.jpg


chlebsliwkimaku.jpg


Chleb z makiem i suszonymi śliwkami.
* 400 ml letniej wody
* 20 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru

* 400 g mąki pszennej - 2 i 1/3 szklanki
* 200 g mąki żytniej typ 720 (można użyć innej jasnej mąki żytniej) - 1 i 1/3 szklanki
* 6 łyżek zwykłych płatków owsianych
* 4 łyżki maku
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 8 suszonych śliwek, pokrojonych na 6-8 części

Drożdże wymieszać w cukrem i wodą. Odstawić.
W dużej misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, mak i sól.
Dodać wodę z drożdżami i mikserem lub łyżką dokładnie połączyć składniki mieszając przez ok. 5 minut (ciasto nie będzie bardzo twarde). Zostawić na 15 minut.
Ponownie wyrobić ciasto przez 8-10 minut, dodać śliwki, wymieszać i odstawić na 1 godzinę do wyrastania pod przykryciem.
Formę o wymiarach ok. 27 x 11 cm lekko naoliwić i wysypać otrębami lub płatkami owsianymi.
Przełożyć do niej ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut (ciasto powinno wypełnić 3/4 formy).
Piec w temp. 210 stopni przez 15 minut, następnie w temp. 180 stopni jeszcze 40-45 minut. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie spryskać go wodą.
Upieczony chleb wyjąć z formy i zostawić na kratce do wystudzenia.
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Agatko to twoja wlasna receptura? woow chlebek wyglada super, i ma takie fenomenalne dziury! eh a ja wyjadlam reszte sliwek, ktore mi zostaly po pierniku, musze dokupic
icon_smile.gif
i koniecznie upiec ten chleb
icon_smile.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
aklat @ 23 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=914059Agatko to twoja wlasna receptura? woow chlebek wyglada super, i ma takie fenomenalne dziury! eh a ja wyjadlam reszte sliwek, ktore mi zostaly po pierniku, musze dokupic
icon_smile.gif
i koniecznie upiec ten chleb
icon_smile.gif
Przepis powstał na bazie wielu innych, więc trudno tu pisać o jakimś przepisie bazowym.
Jest wynikiem moich doświadczeń i dążenia do tego co wyszło. Wczoraj upiekłam podobny, ze smażoną cebulką, makiem i suszonymi ziołami. Tez smaczny
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Agatko, na smaczny zakwasowiec rowniez go mozna przerobic i chyba dam mu w srode szanse
icon_wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Agatko, jestem absolutną fanką Twoich chlebów. Cudne są.
 

Madzia1975

Member
Gru 17, 2008
217
0
0
Wczoraj upiekłam ten chlebek i powiem,że już dawno mi tak chleb nie smakował! Żałuje tylko,że fotek nie zdążyłam zrobić bo piękny mi wyszedł no ale może jutro się uda,szczerze polecam! Agatko
cvety.gif
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
pyszny jest! agatko czy ciasto powinno wyjsc raczej rzadkie? tak zrozumialam z przepisu, a moje wyszło bardziej zbite tak ze bez problemów dało się wyrabiac rękami, wiec dodałam ekstra 100 ml wody i mieszałam mikserem i chleb wyszedł wilgotny i lekko słodkawy, to chyba od maku
gruebel_2.gif
i upiekłam w dwóch mniejszych foremkach, jeden juz zjedzony drugi czeka w zamrazalniku na swieta
icon_biggrin.gif
dzieki za swietny przepis
icon_wink.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
aklat @ 21 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=924156pyszny jest! agatko czy ciasto powinno wyjsc raczej rzadkie? tak zrozumialam z przepisu, a moje wyszło bardziej zbite tak ze bez problemów dało się wyrabiac rękami, wiec dodałam ekstra 100 ml wody i mieszałam mikserem i chleb wyszedł wilgotny i lekko słodkawy, to chyba od maku
gruebel_2.gif
i upiekłam w dwóch mniejszych foremkach, jeden juz zjedzony drugi czeka w zamrazalniku na swieta
icon_biggrin.gif
dzieki za swietny przepis
icon_wink.gif
Cieszę się, że smakuje również Tobie.
icon_smile.gif


Ciasto wychodzi nie tyle rzadkie co dośc miękkie, ja mieszałam je łyżką, szło opornie, ale do wyrabiania ręką się nie nadawało. Miksera z hakami też mi się nie opłaca zaprzęgać do wyrabiania tego chleba.
Słodkawy jest od maku i od śliwek oczywoście
icon_smile.gif


Ja będę piekła w poranek wigilijny
icon_smile.gif
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
czyli dobrze zrobiłam dodając wody
icon_biggrin.gif
a śliwki dodałam tylko do jednego bochenka i też był delikatnie słodki, a tego ze śliwkami jestem bardzo ciekawa
icon_smile.gif
 

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Agatko - nie zrobiłam, bo źle się dziś czuję. Ale w przyszłym tygodniu na pewno zrobię, bo lubię chleby ze śliwkami.
icon_smile.gif

Mąka pszenna zwykła, nie razowa?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy