- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Chlebek ten można piec, w maszynie do chleba albo tylko wyrobić w niej , a upiec w piekarniku.
350ml wody (ja daję 300ml wody + 50 ml mleka)
1 łyżka cukru(1 płaska miarka z maszyny)-ja daję 1 łyżkę miodu
2 łyżeczki soli(2 małe płaskie miarki z maszyny)
1łyżka otrąb
1łyżka siemienia lnianego
1 łyżka płatków owsianych
2 łyżki oleju
100g zakwasu
550g mąki-np. pół pszennej i pół żytniej(mieszam mąki różne-pszenna typ 650 z grahamką lub orkiszową itd)
1dag drożdży świeżych(rozpuszczone w 1łyżce wody ze szczyptą cukru)
Włożyć wszystkie składniki do wiaderka z maszyny, w podanej kolejności.Po wsypaniu zmieszanej mąki- na środek wlać rozpuszczone drożdże i włączyć program podstawowy(na 3h).Po sygnale można wrzucić np.podprażone na suchej patelni pestki słonecznika, zioła,suszone pomidory, w zależności co lubimy.Np. do chleba, który piekę z mąki pszennej białej i graham-dodaję kilka pokrojonych śliwek suszonych, a do pszenno-żytniego- dodaję zioła prowansalskie i czosnek.
Można przed ostatnim wyrastaniem wyjąć ciasto z maszyny,troche odgazować i włożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.w ciepłe miejsce.Piec 40 min. w temp. 200st.C.Na czas pieczenia -do piekarnika włożyć naczynie z wrzącą wodą.W czasie pieczenia można kilka razy spryskać go wodą.
To jest przepis od renigliwice
.Według niego praktycznie zaczęłam piec chleby i jest często wykorzystany u mnie- dlatego szczegóły i dodatki oraz pieczenie bez maszyny-to poprostu podałam z moich małych doświadczeń.
Polecam do upieczenia ten chlebek.
350ml wody (ja daję 300ml wody + 50 ml mleka)
1 łyżka cukru(1 płaska miarka z maszyny)-ja daję 1 łyżkę miodu
2 łyżeczki soli(2 małe płaskie miarki z maszyny)
1łyżka otrąb
1łyżka siemienia lnianego
1 łyżka płatków owsianych
2 łyżki oleju
100g zakwasu
550g mąki-np. pół pszennej i pół żytniej(mieszam mąki różne-pszenna typ 650 z grahamką lub orkiszową itd)
1dag drożdży świeżych(rozpuszczone w 1łyżce wody ze szczyptą cukru)
Włożyć wszystkie składniki do wiaderka z maszyny, w podanej kolejności.Po wsypaniu zmieszanej mąki- na środek wlać rozpuszczone drożdże i włączyć program podstawowy(na 3h).Po sygnale można wrzucić np.podprażone na suchej patelni pestki słonecznika, zioła,suszone pomidory, w zależności co lubimy.Np. do chleba, który piekę z mąki pszennej białej i graham-dodaję kilka pokrojonych śliwek suszonych, a do pszenno-żytniego- dodaję zioła prowansalskie i czosnek.
Można przed ostatnim wyrastaniem wyjąć ciasto z maszyny,troche odgazować i włożyć do foremki.Odstawić do wyrośnięcia na ok 1h.w ciepłe miejsce.Piec 40 min. w temp. 200st.C.Na czas pieczenia -do piekarnika włożyć naczynie z wrzącą wodą.W czasie pieczenia można kilka razy spryskać go wodą.
To jest przepis od renigliwice

Polecam do upieczenia ten chlebek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: