Chleb pszenny na zakwasie

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
475
542
93
Chleb z grupy na fb autorstwa Kasi Stefańskiej.
Proporcje na 2 bochenki.

850g mąki pszennej chlebowej 750
150g mąki pszennej razowej 2000
730 ml wody
170 g zakwasu
20g soli
Mąka , woda , zakwas zamieszać- autoliza 1 godz szczelnie przykryć
Dodać sól zamieszać przykryć - odczekać 20min
4 składania w odstępach 40min , czwarte składanie wraz z formowaniem bochenka i koszykiem
1 godzina pod folią w temp otoczenia
13 godz lodówka temp 5 st
Pieczenie 240 st 15 min potem 200 st 30min.

Ja piekłam w garnku żeliwnym.
 
  • Dzięki
Reakcje: h-elen

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
475
542
93
Dziękuję. Jak będę miała miejsce w lodówce to zrobię.
Powiem tak:
Pięknie wygląda,jest sprężysty itp.Jednak ja zdecydowanie wolę chleby pszenno-żytnie albo samo żyto.Mają smak,charakter i są świeże przez długi czas.
Ponieważ kocham piec pieczywo więc ćwiczę też takie ale bardziej smakuje mi np.chleb kulikowski z bloga Małgosi Akacjowy Blog.