- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb pszenny razowy pełnoziarnisty
przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de
Ciemny, ciężki chleb na zakwasie
Czas: 45 min przygotowanie + 120 min wzrastania + 60 min pieczenie
Składniki:
100 g ziarna pszenicy
400 g ciasta zakwaszonego z maki pszennej
150 g mąki pszennej chlebowej (typ 1050)
450 g mąki pszennej razowej
100 g melasy (lub 7-8 łyżek kawy zbożowej instant)
250 ml wody
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka soli
3 łyżeczki zmielonych ziół do chleba (kolendra, koper, anyż, kminek etc.)
do posypania: sezam, kminek, gruba sól
Wykonanie:
W przeddzień pieczenia należy ziarna pszenicy zalać gorącą wodę i odstawić. W dniu pieczenia ziarna odsączyć i jeszcze raz zalać gotującą wodą, odstawić tym razem na 2 godz.
Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 10 minut, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Odstawić na 30 min, ponownie wyrabiać przez 5 min. Uformować kulę, obtoczyć ją w ziarnach lub soli, przełożyć na papier i odstawić w cieple do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Jeśli nie urosło zadowalająco czas ten przedłużyć !
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 250 st C. Wsunąć chleb (na dno pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik) piec 10 min w najwyższej temp potem co 10 min obniżać temp aż osiągnie 180 st.C . Całkowity czas pieczenia 60 minut.
_____
zrobilam ten chleb, lekko modyfikujac przepis. Dalam tylko 50 g ziaren pszenicy przygotowanych jak kazano, ale pogniotlam je lekko w mozdzierzu, bo wiem z doswiadczenia, ze takie w calosci po upieczeniu potrafia byc piekielnie twarde. Wode jak zwykle zmieszalam pol na pol z maslanka. Zamiast maki chlebowej 1050 jak kaze przepis wzielam chlebowa pszenna 750 i pszenna razowa 2000. Zrobilam troche bardziej lejaca konsystencje (balam sie podsypywac za duzo maki, zeby nie byl za twardy), wiec byly trudnosci z uformowaniem bochenka. Formowal sie w misce, a potem wrzucilam go na kamien. Wyrosl jednak zupelnie niezle, miazsz jest wilgotny, wiec nastepnym razem zrobie mniej luzne ciasto - takie, zeby mozna bylo go ponacinac.
Jest b.smaczny, te lekko pogniecione ziarna nadaja mu dodatkowo smaczku. Polecam
przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.de
Ciemny, ciężki chleb na zakwasie
Czas: 45 min przygotowanie + 120 min wzrastania + 60 min pieczenie
Składniki:
100 g ziarna pszenicy
400 g ciasta zakwaszonego z maki pszennej
150 g mąki pszennej chlebowej (typ 1050)
450 g mąki pszennej razowej
100 g melasy (lub 7-8 łyżek kawy zbożowej instant)
250 ml wody
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka soli
3 łyżeczki zmielonych ziół do chleba (kolendra, koper, anyż, kminek etc.)
do posypania: sezam, kminek, gruba sól
Wykonanie:
W przeddzień pieczenia należy ziarna pszenicy zalać gorącą wodę i odstawić. W dniu pieczenia ziarna odsączyć i jeszcze raz zalać gotującą wodą, odstawić tym razem na 2 godz.
Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 10 minut, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Odstawić na 30 min, ponownie wyrabiać przez 5 min. Uformować kulę, obtoczyć ją w ziarnach lub soli, przełożyć na papier i odstawić w cieple do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Jeśli nie urosło zadowalająco czas ten przedłużyć !
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 250 st C. Wsunąć chleb (na dno pojemnik z wodą lub spryskać piekarnik) piec 10 min w najwyższej temp potem co 10 min obniżać temp aż osiągnie 180 st.C . Całkowity czas pieczenia 60 minut.
_____
zrobilam ten chleb, lekko modyfikujac przepis. Dalam tylko 50 g ziaren pszenicy przygotowanych jak kazano, ale pogniotlam je lekko w mozdzierzu, bo wiem z doswiadczenia, ze takie w calosci po upieczeniu potrafia byc piekielnie twarde. Wode jak zwykle zmieszalam pol na pol z maslanka. Zamiast maki chlebowej 1050 jak kaze przepis wzielam chlebowa pszenna 750 i pszenna razowa 2000. Zrobilam troche bardziej lejaca konsystencje (balam sie podsypywac za duzo maki, zeby nie byl za twardy), wiec byly trudnosci z uformowaniem bochenka. Formowal sie w misce, a potem wrzucilam go na kamien. Wyrosl jednak zupelnie niezle, miazsz jest wilgotny, wiec nastepnym razem zrobie mniej luzne ciasto - takie, zeby mozna bylo go ponacinac.
Jest b.smaczny, te lekko pogniecione ziarna nadaja mu dodatkowo smaczku. Polecam


