- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wpisuje na prosbe Izoldy
500g bialej pszennej maki chlebowej
1 lyzeczka drozdzy instant
50g cukru
50g masla
8g soli
2 lyzki mleka w proszku
210g wody
160g Tang Zhong
Wszystkie skladniki polaczylam ze soba i wyrabialam do uzyskania bardzo sprężystego, gladkiego ciasta, nieco lepkiego (czynnosc te mozna wykonac w mikserze lub maszynie do chleba, nastepnie przeprowadzić "test membrany"
.
Wyrobione ciasto zostawilam do wyrosnieciana 1 godz. 20 minut w cieplym i wilgotnym miejscu.
Następnie ciasto odgazowalam, podzielilam na dwie czesci i zostawilam pod przykryciem na 10 minut. Uksztaltowalam zwykle bochenki i umiescilam je w naoliwionych foremkach. Ciasto nawet w tej fazie jest niezwykle lekkie i puszyste.
Ostateczna fermentacja trwala 45 minut.
Chleby pieklam w temperaturze 180C przez 35 minut.
* ciasto chlebowe moze rowniez wyrastac w lodowce przez noc (12-24g), dodaje sie wtedy mniej drozdzy (1/4- 1/2 lyzeczki) i kilka razy odgazowuje...chleb ten ma wowczas wyjatkowy smak
Przepis pochodzi z ksiazki Yvonne Chan "65 degrees TangZhong",

500g bialej pszennej maki chlebowej
1 lyzeczka drozdzy instant
50g cukru
50g masla
8g soli
2 lyzki mleka w proszku
210g wody
160g Tang Zhong
Wszystkie skladniki polaczylam ze soba i wyrabialam do uzyskania bardzo sprężystego, gladkiego ciasta, nieco lepkiego (czynnosc te mozna wykonac w mikserze lub maszynie do chleba, nastepnie przeprowadzić "test membrany"
Wyrobione ciasto zostawilam do wyrosnieciana 1 godz. 20 minut w cieplym i wilgotnym miejscu.
Następnie ciasto odgazowalam, podzielilam na dwie czesci i zostawilam pod przykryciem na 10 minut. Uksztaltowalam zwykle bochenki i umiescilam je w naoliwionych foremkach. Ciasto nawet w tej fazie jest niezwykle lekkie i puszyste.
Ostateczna fermentacja trwala 45 minut.
Chleby pieklam w temperaturze 180C przez 35 minut.
* ciasto chlebowe moze rowniez wyrastac w lodowce przez noc (12-24g), dodaje sie wtedy mniej drozdzy (1/4- 1/2 lyzeczki) i kilka razy odgazowuje...chleb ten ma wowczas wyjatkowy smak
Przepis pochodzi z ksiazki Yvonne Chan "65 degrees TangZhong",
Ostatnią edycję dokonał moderator: