Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb razowy na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 1570638" data-attributes="member: 151"><p>Słonecznika możesz tu wsypać nawet szklankę, musisz po prostu sama wypróbować i zobaczyć jaka ilość Tobie pasuje, ja wsypałabym właśnie szklankę, a nawet więcej. Siemienia dużo nie daję, pół do 3/4 szklanki byłoby w sam raz na te proporcje i siemię namoczyłabym w wodzie dzień wcześniej. Ziarna zabierają zawsze trochę wody, więc trzeba dostosować konsystencję ciasta i ilość wody do ilości ziaren, zasadniczo ciasto nie powinno być widocznie suche, ziarna powinny się z nim łączyć dobrze, a nie odpadać w trakcie miksowania. </p><p>W większość przepisów z tego działu możesz użyć mąki pełnoziarnistej, tylko znów trzeba pamiętać o dostosowaniu ilości wody, mąka pełnoziarnista zabiera jej więcej, więc modyfikując przepis trzeba pamiętać o konsystencji ciasta. Próbuj, a na pewno nabierzesz wprawy, to najlepszy sposób.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 1570638, member: 151"] Słonecznika możesz tu wsypać nawet szklankę, musisz po prostu sama wypróbować i zobaczyć jaka ilość Tobie pasuje, ja wsypałabym właśnie szklankę, a nawet więcej. Siemienia dużo nie daję, pół do 3/4 szklanki byłoby w sam raz na te proporcje i siemię namoczyłabym w wodzie dzień wcześniej. Ziarna zabierają zawsze trochę wody, więc trzeba dostosować konsystencję ciasta i ilość wody do ilości ziaren, zasadniczo ciasto nie powinno być widocznie suche, ziarna powinny się z nim łączyć dobrze, a nie odpadać w trakcie miksowania. W większość przepisów z tego działu możesz użyć mąki pełnoziarnistej, tylko znów trzeba pamiętać o dostosowaniu ilości wody, mąka pełnoziarnista zabiera jej więcej, więc modyfikując przepis trzeba pamiętać o konsystencji ciasta. Próbuj, a na pewno nabierzesz wprawy, to najlepszy sposób. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
chleb razowy na zakwasie
Top
Bottom