- Mar 5, 2009
- 12,612
- 4,741
- 113
70 dag mąki razowej,
ok 600 ml letniej wody,
30 g drożdży, łyżeczka cukru
po trochu ziaren słonecznika, siemienia i dyni, tak żeby w sumie było ich ok 3/4 szkl,
garść otrębów żytnich i pszennych( razem)
2 łyżeczki soli,
oliwa, tak ze 2-3 łyżki
Chleb jest wyrabiany w mikserze, hakiem do ciasta drożdżowego.
Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 100 ml wody zrobić rozczyn. Resztę mąki, ziarna, sól, otręby wymieszać, dodać resztę wody, urośnięty rozczyn i wszystko razem wymieszać łyżką. Zagarnąć ciasto tak trochę do kupy a ścianki miski polać oliwą, wtedy hak ładnie zbiera boki. Wyrabiać do 10 min.
Ciasto ma być raczej wolne i klejące. Po wyrobieniu przełożyć do foremki (u mnie 28/24) i odstawić do wyrośnięcia, jak podwoi objętość, dać do rozgrzanego pieca i piec 1 godz. Ja mam piekarnik zwykły gazowy, więc nastawiam temp 210 st.
tych mąk używam, mieszam tak "na oko" po połowie mniej-więcej

ok 600 ml letniej wody,
30 g drożdży, łyżeczka cukru
po trochu ziaren słonecznika, siemienia i dyni, tak żeby w sumie było ich ok 3/4 szkl,
garść otrębów żytnich i pszennych( razem)
2 łyżeczki soli,
oliwa, tak ze 2-3 łyżki
Chleb jest wyrabiany w mikserze, hakiem do ciasta drożdżowego.
Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 100 ml wody zrobić rozczyn. Resztę mąki, ziarna, sól, otręby wymieszać, dodać resztę wody, urośnięty rozczyn i wszystko razem wymieszać łyżką. Zagarnąć ciasto tak trochę do kupy a ścianki miski polać oliwą, wtedy hak ładnie zbiera boki. Wyrabiać do 10 min.
Ciasto ma być raczej wolne i klejące. Po wyrobieniu przełożyć do foremki (u mnie 28/24) i odstawić do wyrośnięcia, jak podwoi objętość, dać do rozgrzanego pieca i piec 1 godz. Ja mam piekarnik zwykły gazowy, więc nastawiam temp 210 st.

tych mąk używam, mieszam tak "na oko" po połowie mniej-więcej

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: