Chleb razowy.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,612
4,741
113
70 dag mąki razowej,
ok 600 ml letniej wody,
30 g drożdży, łyżeczka cukru
po trochu ziaren słonecznika, siemienia i dyni, tak żeby w sumie było ich ok 3/4 szkl,
garść otrębów żytnich i pszennych( razem)
2 łyżeczki soli,
oliwa, tak ze 2-3 łyżki

Chleb jest wyrabiany w mikserze, hakiem do ciasta drożdżowego.

Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 100 ml wody zrobić rozczyn. Resztę mąki, ziarna, sól, otręby wymieszać, dodać resztę wody, urośnięty rozczyn i wszystko razem wymieszać łyżką. Zagarnąć ciasto tak trochę do kupy a ścianki miski polać oliwą, wtedy hak ładnie zbiera boki. Wyrabiać do 10 min.
Ciasto ma być raczej wolne i klejące. Po wyrobieniu przełożyć do foremki (u mnie 28/24) i odstawić do wyrośnięcia, jak podwoi objętość, dać do rozgrzanego pieca i piec 1 godz. Ja mam piekarnik zwykły gazowy, więc nastawiam temp 210 st.

maka1.JPG

tych mąk używam, mieszam tak "na oko" po połowie mniej-więcej

chleb_razowy2.JPG
 

Załączniki

  • maka1.JPG
    maka1.JPG
    74.3 KB · Wyświetleń: 2
  • chleb_razowy2.JPG
    chleb_razowy2.JPG
    92.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy