Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb razowy.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="reniam_123" data-source="post: 1551902" data-attributes="member: 14366"><p>70 dag mąki razowej,</p><p>ok 600 ml letniej wody,</p><p>30 g drożdży, łyżeczka cukru</p><p>po trochu ziaren słonecznika, siemienia i dyni, tak żeby w sumie było ich ok 3/4 szkl,</p><p>garść otrębów żytnich i pszennych( razem)</p><p>2 łyżeczki soli,</p><p>oliwa, tak ze 2-3 łyżki</p><p></p><p>Chleb jest wyrabiany w mikserze, hakiem do ciasta drożdżowego.</p><p> </p><p>Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 100 ml wody zrobić rozczyn. Resztę mąki, ziarna, sól, otręby wymieszać, dodać resztę wody, urośnięty rozczyn i wszystko razem wymieszać łyżką. Zagarnąć ciasto tak trochę do kupy a ścianki miski polać oliwą, wtedy hak ładnie zbiera boki. Wyrabiać do 10 min. </p><p>Ciasto ma być raczej wolne i klejące. Po wyrobieniu przełożyć do foremki (u mnie 28/24) i odstawić do wyrośnięcia, jak podwoi objętość, dać do rozgrzanego pieca i piec 1 godz. Ja mam piekarnik zwykły gazowy, więc nastawiam temp 210 st.</p><p></p><p>[ATTACH=full]91225[/ATTACH]</p><p></p><p>tych mąk używam, mieszam tak &quot;na oko&quot; po połowie mniej-więcej</p><p></p><p>[ATTACH=full]91226[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="reniam_123, post: 1551902, member: 14366"] 70 dag mąki razowej, ok 600 ml letniej wody, 30 g drożdży, łyżeczka cukru po trochu ziaren słonecznika, siemienia i dyni, tak żeby w sumie było ich ok 3/4 szkl, garść otrębów żytnich i pszennych( razem) 2 łyżeczki soli, oliwa, tak ze 2-3 łyżki Chleb jest wyrabiany w mikserze, hakiem do ciasta drożdżowego. Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i 100 ml wody zrobić rozczyn. Resztę mąki, ziarna, sól, otręby wymieszać, dodać resztę wody, urośnięty rozczyn i wszystko razem wymieszać łyżką. Zagarnąć ciasto tak trochę do kupy a ścianki miski polać oliwą, wtedy hak ładnie zbiera boki. Wyrabiać do 10 min. Ciasto ma być raczej wolne i klejące. Po wyrobieniu przełożyć do foremki (u mnie 28/24) i odstawić do wyrośnięcia, jak podwoi objętość, dać do rozgrzanego pieca i piec 1 godz. Ja mam piekarnik zwykły gazowy, więc nastawiam temp 210 st. [ATTACH=full]91225[/ATTACH] tych mąk używam, mieszam tak "na oko" po połowie mniej-więcej [ATTACH=full]91226[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb razowy.
Bottom