Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb slonecznikowy - cd. chlebow kamiennych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 3400" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>CHLEB SLONECZNIKOWY</strong></u></p><p>2 bochenki po ok.750g</p><p></p><p>200g pestek slonecznika</p><p>50g sezamu (obranego, luskanego)</p><p>500g maki pszennej razowej</p><p>300g maki pszennej typ 1050</p><p>1 lyzka soli</p><p>200g Creme fraiche albo kwasnej smietany</p><p>40g drozdzy</p><p>1 lyzeczka miodu</p><p>300-400ml wody</p><p></p><p></p><p>Sezam i slonecznik podprazyc na jasnobrazowo i wystudzic. Wymieszac z oboma rodzajami maki i sola. Dodac smietane i ponownie wymieszac.</p><p> Drozdze i miod rozpuscic w wodzie, polaczyc z makami i zagniesc gladkie ciasto.</p><p>Ciasto zostawic do wyrosniecia na ok. 60 min.; powinno w tym czasie podwoic swoja objetosc. Nastepnie podzielic je na 2 czesci i kazda z nich jeszcze raz energicznie zagniesc.</p><p>Uformowac 2 bochenki, naciac i pozostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 20-30min.</p><p>Wyrosniete wstawic do piekarnika rozgrzanego do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba. Po 10-15 min. temp. Zmniejszyc odpowiednio do 200° i 180°. Piec lacznie 45-50 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 3400, member: 15"] [U][B]CHLEB SLONECZNIKOWY[/B][/U] 2 bochenki po ok.750g 200g pestek slonecznika 50g sezamu (obranego, luskanego) 500g maki pszennej razowej 300g maki pszennej typ 1050 1 lyzka soli 200g Creme fraiche albo kwasnej smietany 40g drozdzy 1 lyzeczka miodu 300-400ml wody Sezam i slonecznik podprazyc na jasnobrazowo i wystudzic. Wymieszac z oboma rodzajami maki i sola. Dodac smietane i ponownie wymieszac. Drozdze i miod rozpuscic w wodzie, polaczyc z makami i zagniesc gladkie ciasto. Ciasto zostawic do wyrosniecia na ok. 60 min.; powinno w tym czasie podwoic swoja objetosc. Nastepnie podzielic je na 2 czesci i kazda z nich jeszcze raz energicznie zagniesc. Uformowac 2 bochenki, naciac i pozostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 20-30min. Wyrosniete wstawic do piekarnika rozgrzanego do 240° gora-dol lub 220° funkcja pieczenie chleba. Po 10-15 min. temp. Zmniejszyc odpowiednio do 200° i 180°. Piec lacznie 45-50 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb slonecznikowy - cd. chlebow kamiennych
Top
Bottom