Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb Tatter czyli Pain de Campagne 2010
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1028577" data-attributes="member: 592"><p>A oto przepis naszej Tatter na chleb wspaniały, doskonały , niepowtarzalny, perła nie przepis!</p><p>[ATTACH=full]56822[/ATTACH]</p><p>Przepis podaję za stroną Tatter-<a href="http://piekarniatatter.blogspot.com/2010/09/pain-de-campagne-2010.html" target="_blank"><strong>Tatter o Chlebie</strong></a></p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Pain de Campagne 2010</strong></p><p></p><p><em>400g żytniego razowego zaczynu zakwasowego (150%)</em></p><p><em>1000g białej pszennej maki chlebowej</em></p><p><em>60g maki pszennej razowej zwykłej(ja daje z amarantusa)</em></p><p><em>650 g wody 28C</em></p><p><em>24g soli</em></p><p></p><p>Zaczyn nastwić10 godzin wcześniej. Zostawić w temperaturze pokojowej.</p><p></p><p>W dużej misce wymieszać zaczyn z woda, dodać obie maki. Całość wymieszać, krótko wyrobić, miskę przykryć szczelnie i zostawić na 30 minut.</p><p></p><p>Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Zostawić na 2 1/2 godziny do wyrośnięcia, składając ciasto co 50 minut.</p><p></p><p>Podzielić na dwie części i z każdej ukształtować bochenek. Ciasto ułożyć w koszach złączeniem w górę i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 260C( ja do 250 stopni bo najwyższa temperatura mojego piekarnika). Wyrośnięte bochenki przełożyć na łopatę, naciąć i szybko wsunąć do pieca. Piec z parą przez 2 minuty (po włożeniu bochenków do pieca spryskać wnętrze i powtórzyć jeszcze 3 razy co 30sek). Następnie zmniejszyć temp. do 240C i piec jeszcze 30-35 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]56823[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]56821[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1028577, member: 592"] A oto przepis naszej Tatter na chleb wspaniały, doskonały , niepowtarzalny, perła nie przepis! [ATTACH=full]56822[/ATTACH] Przepis podaję za stroną Tatter-[URL="http://piekarniatatter.blogspot.com/2010/09/pain-de-campagne-2010.html"][B]Tatter o Chlebie[/B][/URL] [B] Pain de Campagne 2010[/B] [I]400g żytniego razowego zaczynu zakwasowego (150%) 1000g białej pszennej maki chlebowej 60g maki pszennej razowej zwykłej(ja daje z amarantusa) 650 g wody 28C 24g soli[/I] Zaczyn nastwić10 godzin wcześniej. Zostawić w temperaturze pokojowej. W dużej misce wymieszać zaczyn z woda, dodać obie maki. Całość wymieszać, krótko wyrobić, miskę przykryć szczelnie i zostawić na 30 minut. Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Zostawić na 2 1/2 godziny do wyrośnięcia, składając ciasto co 50 minut. Podzielić na dwie części i z każdej ukształtować bochenek. Ciasto ułożyć w koszach złączeniem w górę i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 260C( ja do 250 stopni bo najwyższa temperatura mojego piekarnika). Wyrośnięte bochenki przełożyć na łopatę, naciąć i szybko wsunąć do pieca. Piec z parą przez 2 minuty (po włożeniu bochenków do pieca spryskać wnętrze i powtórzyć jeszcze 3 razy co 30sek). Następnie zmniejszyć temp. do 240C i piec jeszcze 30-35 minut. [ATTACH=full]56823[/ATTACH] [ATTACH=full]56821[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb Tatter czyli Pain de Campagne 2010
Bottom