- Cze 24, 2005
- 16,720
- 582
- 113
A oto przepis naszej Tatter na chleb wspaniały, doskonały , niepowtarzalny, perła nie przepis!
Przepis podaję za stroną Tatter-Tatter o Chlebie
Pain de Campagne 2010
400g żytniego razowego zaczynu zakwasowego (150%)
1000g białej pszennej maki chlebowej
60g maki pszennej razowej zwykłej(ja daje z amarantusa)
650 g wody 28C
24g soli
Zaczyn nastwić10 godzin wcześniej. Zostawić w temperaturze pokojowej.
W dużej misce wymieszać zaczyn z woda, dodać obie maki. Całość wymieszać, krótko wyrobić, miskę przykryć szczelnie i zostawić na 30 minut.
Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Zostawić na 2 1/2 godziny do wyrośnięcia, składając ciasto co 50 minut.
Podzielić na dwie części i z każdej ukształtować bochenek. Ciasto ułożyć w koszach złączeniem w górę i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 260C( ja do 250 stopni bo najwyższa temperatura mojego piekarnika). Wyrośnięte bochenki przełożyć na łopatę, naciąć i szybko wsunąć do pieca. Piec z parą przez 2 minuty (po włożeniu bochenków do pieca spryskać wnętrze i powtórzyć jeszcze 3 razy co 30sek). Następnie zmniejszyć temp. do 240C i piec jeszcze 30-35 minut.


Przepis podaję za stroną Tatter-Tatter o Chlebie
Pain de Campagne 2010
400g żytniego razowego zaczynu zakwasowego (150%)
1000g białej pszennej maki chlebowej
60g maki pszennej razowej zwykłej(ja daje z amarantusa)
650 g wody 28C
24g soli
Zaczyn nastwić10 godzin wcześniej. Zostawić w temperaturze pokojowej.
W dużej misce wymieszać zaczyn z woda, dodać obie maki. Całość wymieszać, krótko wyrobić, miskę przykryć szczelnie i zostawić na 30 minut.
Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne, delikatnie lepkie ciasto. Zostawić na 2 1/2 godziny do wyrośnięcia, składając ciasto co 50 minut.
Podzielić na dwie części i z każdej ukształtować bochenek. Ciasto ułożyć w koszach złączeniem w górę i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piec do 260C( ja do 250 stopni bo najwyższa temperatura mojego piekarnika). Wyrośnięte bochenki przełożyć na łopatę, naciąć i szybko wsunąć do pieca. Piec z parą przez 2 minuty (po włożeniu bochenków do pieca spryskać wnętrze i powtórzyć jeszcze 3 razy co 30sek). Następnie zmniejszyć temp. do 240C i piec jeszcze 30-35 minut.

