Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb tostowy dla ręczników
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 31830" data-attributes="member: 206"><p>500 g mąki chlebowej typu 0</p><p>7 g suchych drożdży</p><p>10 g cukru</p><p>100 g masła lub 80 g smalcu</p><p>350 g mleka</p><p>10 g soli</p><p></p><p>Wymieszać mąkę z drożdżami i cukrem, zrobić dołek, dodać sól, miękie masło i stopniowo wlewać letnie mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć do lekko posmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.</p><p>Wyrośnięte ciasto ponownie wyłożyć na omączoną stolnicę, zgnieść by pozbawić je zbędnego powietrza. Wyłożyć do formy nasmarowanej masłem. Ciasta powinno być na wysokość połowy formy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż wypełni formę po brzegi.</p><p>Przykryć formę folią aluminiową. Piec okoo 35 minut w temp. 250 stopni. Zdjąć folię i zrumienić lekko przez następne 10 minut.</p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 31830, member: 206"] 500 g mąki chlebowej typu 0 7 g suchych drożdży 10 g cukru 100 g masła lub 80 g smalcu 350 g mleka 10 g soli Wymieszać mąkę z drożdżami i cukrem, zrobić dołek, dodać sól, miękie masło i stopniowo wlewać letnie mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć do lekko posmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie wyłożyć na omączoną stolnicę, zgnieść by pozbawić je zbędnego powietrza. Wyłożyć do formy nasmarowanej masłem. Ciasta powinno być na wysokość połowy formy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż wypełni formę po brzegi. Przykryć formę folią aluminiową. Piec okoo 35 minut w temp. 250 stopni. Zdjąć folię i zrumienić lekko przez następne 10 minut. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb tostowy dla ręczników
Top
Bottom