- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Zmodyfikowany i uproszczony przepis Reinharta.
Bardzo chrupiąca skórka, miąższ z małymi dziurkami. W wersji podstawowej jest z białej mąki
Dzień poprzedzający pieczenie:
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży
3/4 szkl wody
Wyrobić na gładką kulę. Posmarować oliwą, przykryć folią i zostawić na całą noc w temp. pokojowej.
Rano dodać:
2 i 2/3 szkl mąki pszennej (ja pomieszałam pszenną białą, razową i orkiszową)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli (dałam 1.5)
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko, lekko roztrzepane
1 łyżka roztopionego masła
3/4 szkl wody
Zagnieść luźne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Nie może się kleić do rąk, ale też nie powinno być zbyt zbite.
Uformować kulę, posmarować łyżką oliwy, przykryć folią i odstawić na 2 h, by wyrosło.
Jeśli wyrośnie wcześniej, ugnieść lekko, by odgazować i niech wyrasta dalej, przepisowe 2h.
Po tym czasie uformować bochenek (1 duży lub dwa małe - z tej porcji wychodzi całkiem spore chlebisko). I pozwolić mu wyrastać ok. 60 minut.
Rozgrzać piekarnik do 230 st C.
Wstawić chleb, spryskac ścianki piekarnika wodą.
Piec ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości chleba - radzę po 20 minutach kontrolować stopień zarumienienia skórki. Chleb popukany od spodu musi wydawać głuchy odgłos.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce.
Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!
Bardzo chrupiąca skórka, miąższ z małymi dziurkami. W wersji podstawowej jest z białej mąki

Dzień poprzedzający pieczenie:
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży
3/4 szkl wody
Wyrobić na gładką kulę. Posmarować oliwą, przykryć folią i zostawić na całą noc w temp. pokojowej.
Rano dodać:
2 i 2/3 szkl mąki pszennej (ja pomieszałam pszenną białą, razową i orkiszową)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli (dałam 1.5)
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko, lekko roztrzepane
1 łyżka roztopionego masła
3/4 szkl wody
Zagnieść luźne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Nie może się kleić do rąk, ale też nie powinno być zbyt zbite.
Uformować kulę, posmarować łyżką oliwy, przykryć folią i odstawić na 2 h, by wyrosło.
Jeśli wyrośnie wcześniej, ugnieść lekko, by odgazować i niech wyrasta dalej, przepisowe 2h.
Po tym czasie uformować bochenek (1 duży lub dwa małe - z tej porcji wychodzi całkiem spore chlebisko). I pozwolić mu wyrastać ok. 60 minut.
Rozgrzać piekarnik do 230 st C.
Wstawić chleb, spryskac ścianki piekarnika wodą.
Piec ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości chleba - radzę po 20 minutach kontrolować stopień zarumienienia skórki. Chleb popukany od spodu musi wydawać głuchy odgłos.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce.
Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!