- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
500 g mąki pszenne tortowej
150 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej razowej
50 g płatków owsianych
30 g otrąb pszennych + 2 łyżki zarodków pszennych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki miodu (melasy, ew. syropu cukrowego)
50 g świeżych drożdży
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki ziaren słonecznika (posiekanych orzeszków ziemnych lub dyni)
500 ml wody letniej
150 ml piwa (o temp. pokojowej)
250 ml kefiru (o temp. pokojowej)
50 g startego drobno żółtego sera
łyżka zmielonych suszonych pomidorów (lub mieszanki pomidorów, papryki i czosnku)
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (oprócz proszku pomidorowego) i dolać kefir, wodę oraz piwo z rozpuszczonymi drożdżami.
Zagnieść dłonią lub wymieszać robotem (malakserem) ciasto, które jest dość luźne. Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać ser, do drugiej zmielone suszone pomidory.
Przełożyć do foremek keksowych posmarowanych masłem (margaryną, smalcem, olejem).
Ciasto nie powinno wypełniać foremki więcej, niż do 1/2-2/3 wysokości.
Foremki nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180-190 stopni, aż chlebek uzyska ładną rumianą skórkę i zacznie odstawać od brzegów foremki.
Trwa to ok. 40-45 minut.
Wyłożyć na kratkę i ostudzić.
Te trzy pierwsze fotki - to chlebek z tartym żółtym serkiem.
Reszta to chlebek z dodatkiem mielonych suszonych pomidorów oraz papryki (taką mieszankę a'la Bruschetta akurat miałam).
Niestety rozpędziłam się i bezmyślnie ten drugi wlałam do szerokiej foremki, dlatego taki płaski wyszedł
Ale kromeczki też da się kroić...
150 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej razowej
50 g płatków owsianych
30 g otrąb pszennych + 2 łyżki zarodków pszennych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki miodu (melasy, ew. syropu cukrowego)
50 g świeżych drożdży
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki ziaren słonecznika (posiekanych orzeszków ziemnych lub dyni)
500 ml wody letniej
150 ml piwa (o temp. pokojowej)
250 ml kefiru (o temp. pokojowej)
50 g startego drobno żółtego sera
łyżka zmielonych suszonych pomidorów (lub mieszanki pomidorów, papryki i czosnku)
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (oprócz proszku pomidorowego) i dolać kefir, wodę oraz piwo z rozpuszczonymi drożdżami.
Zagnieść dłonią lub wymieszać robotem (malakserem) ciasto, które jest dość luźne. Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać ser, do drugiej zmielone suszone pomidory.
Przełożyć do foremek keksowych posmarowanych masłem (margaryną, smalcem, olejem).
Ciasto nie powinno wypełniać foremki więcej, niż do 1/2-2/3 wysokości.
Foremki nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180-190 stopni, aż chlebek uzyska ładną rumianą skórkę i zacznie odstawać od brzegów foremki.
Trwa to ok. 40-45 minut.
Wyłożyć na kratkę i ostudzić.
Te trzy pierwsze fotki - to chlebek z tartym żółtym serkiem.
Reszta to chlebek z dodatkiem mielonych suszonych pomidorów oraz papryki (taką mieszankę a'la Bruschetta akurat miałam).
Niestety rozpędziłam się i bezmyślnie ten drugi wlałam do szerokiej foremki, dlatego taki płaski wyszedł

Ale kromeczki też da się kroić...

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: