Chleb wieloziarnisty z piwem, kefirem i żółtym serem

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
500 g mąki pszenne tortowej
150 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej razowej
50 g płatków owsianych
30 g otrąb pszennych + 2 łyżki zarodków pszennych
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki miodu (melasy, ew. syropu cukrowego)
50 g świeżych drożdży
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki ziaren słonecznika (posiekanych orzeszków ziemnych lub dyni)
500 ml wody letniej
150 ml piwa (o temp. pokojowej)
250 ml kefiru (o temp. pokojowej)
50 g startego drobno żółtego sera
łyżka zmielonych suszonych pomidorów (lub mieszanki pomidorów, papryki i czosnku)

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce (oprócz proszku pomidorowego) i dolać kefir, wodę oraz piwo z rozpuszczonymi drożdżami.
Zagnieść dłonią lub wymieszać robotem (malakserem) ciasto, które jest dość luźne. Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać ser, do drugiej zmielone suszone pomidory.
Przełożyć do foremek keksowych posmarowanych masłem (margaryną, smalcem, olejem).
Ciasto nie powinno wypełniać foremki więcej, niż do 1/2-2/3 wysokości.

Foremki nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temp. 180-190 stopni, aż chlebek uzyska ładną rumianą skórkę i zacznie odstawać od brzegów foremki.
Trwa to ok. 40-45 minut.
Wyłożyć na kratkę i ostudzić.

Te trzy pierwsze fotki - to chlebek z tartym żółtym serkiem.
Reszta to chlebek z dodatkiem mielonych suszonych pomidorów oraz papryki (taką mieszankę a'la Bruschetta akurat miałam).
Niestety rozpędziłam się i bezmyślnie ten drugi wlałam do szerokiej foremki, dlatego taki płaski wyszedł
dump.gif

Ale kromeczki też da się kroić...
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • Kopia_P7021155.JPG
    Kopia_P7021155.JPG
    63.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P7021160.JPG
    Kopia_P7021160.JPG
    66.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P7021163.JPG
    Kopia_P7021163.JPG
    78.6 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P7021172.JPG
    Kopia_P7021172.JPG
    74.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P7021179.JPG
    Kopia_P7021179.JPG
    75.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P7021180.JPG
    Kopia_P7021180.JPG
    70.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Najfajniejsze w nim jest to, że wcale nie wymaga mozolnego zagniatania, ale nawet dłonią bardzo przyjemnie się go miesza - mam wrażenie, że wolę nawet ręką, niż malakserem
icon_smile.gif

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy