- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki: "Bread" U. Ferrigno. Piekłam go wiele razy. Można zamiast chleba formować z ciasta bułeczki. Należy uważać, żeby nie przesadzić z ilością płatków - wtedy zdarza się, że chleb jest ciężki.
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
300 g mąki białej
200 g mąki pszennej razowej
100 g ziaren i płatków (wsypałam: sezam, pestki słonecznika, otręby, płatki owsiane, orkiszowe i żytnie)
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego
300 ml wody
2 łyżeczki soli
Zagniotłam na programie podstawowym. Upiekłam w temp 200 st C (45 minut).
Z tego ciasta można zrobić bułeczki - każdą z nich po uformowaniu należy
obtoczyć w dodatkowej porcji płatków/ziaren.
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
300 g mąki białej
200 g mąki pszennej razowej
100 g ziaren i płatków (wsypałam: sezam, pestki słonecznika, otręby, płatki owsiane, orkiszowe i żytnie)
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego
300 ml wody
2 łyżeczki soli
Zagniotłam na programie podstawowym. Upiekłam w temp 200 st C (45 minut).
Z tego ciasta można zrobić bułeczki - każdą z nich po uformowaniu należy
obtoczyć w dodatkowej porcji płatków/ziaren.
