- Wrz 19, 2004
- 30,774
- 4,833
- 113
Mąka pszenna typ 650 - 30 dkg
Mąka pszenna razowa typ 2000 - 20 dkg
Mąka żytnia typ 720 - 10 dkg
Maślanka (letnia) - 250 ml
Woda (letnia)- 250 ml
Drożdże instant - 7 g
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Masło do smarowania naczynia
Czas pieczenia 35 minut - pokrywa zamknięta, z otwartym zaworem (czyli bez ciśnienia)
Czas dopiekania po obróceniu bochenka - 15 minut - również bez ciśnienia.
Wymieszać składniki i wyrobić ciasto - ręcznie ok. 10 min. Przełożyć do szybkowarowego naczynia wysmarowanego masłem, przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na około 50 minut. Wstawić naczynie do urządzenia, zamknąć pokrywę. Piec przez podany czas, po czym przewrócić chleb dołem do góry i dopiekać. Wyjąć i położyć na kratce do ostudzenia.
Odczekać z krojeniem aż będzie zimny, a nawet trochę dłużej. Skórka jest dość cienka, chrupiąca.
To jest mój pierwszy chleb mieszany z tej maszyny. Nie jest to jakieś wybitne pieczywo, ale poprawne i przez pewne dodatki smakowe można je nawet uatrakcyjnić.
Przepis można potraktować jako ramowy, jeśli chodzi mniej więcej o ogólną wagę składników, zmieniać mąki i ilość płynów. Przykładem był chleb pszenny, podany w książce z przepisami na ten szybkowar.

Mąka pszenna razowa typ 2000 - 20 dkg
Mąka żytnia typ 720 - 10 dkg
Maślanka (letnia) - 250 ml
Woda (letnia)- 250 ml
Drożdże instant - 7 g
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
Masło do smarowania naczynia
Czas pieczenia 35 minut - pokrywa zamknięta, z otwartym zaworem (czyli bez ciśnienia)
Czas dopiekania po obróceniu bochenka - 15 minut - również bez ciśnienia.
Wymieszać składniki i wyrobić ciasto - ręcznie ok. 10 min. Przełożyć do szybkowarowego naczynia wysmarowanego masłem, przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na około 50 minut. Wstawić naczynie do urządzenia, zamknąć pokrywę. Piec przez podany czas, po czym przewrócić chleb dołem do góry i dopiekać. Wyjąć i położyć na kratce do ostudzenia.
Odczekać z krojeniem aż będzie zimny, a nawet trochę dłużej. Skórka jest dość cienka, chrupiąca.
To jest mój pierwszy chleb mieszany z tej maszyny. Nie jest to jakieś wybitne pieczywo, ale poprawne i przez pewne dodatki smakowe można je nawet uatrakcyjnić.

Przepis można potraktować jako ramowy, jeśli chodzi mniej więcej o ogólną wagę składników, zmieniać mąki i ilość płynów. Przykładem był chleb pszenny, podany w książce z przepisami na ten szybkowar.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: