- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Jest to mocno zmodyfikowany na potrzeby Metody Montignac przepis Bajaderki
3 dag drożdży
szklanka ciepłej wody
2 łyżki fruktozy
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
2,5 - 3 szklanki mąki pszennej razowej
szklanka dobrze odciśniętej i drobniutko posiekanej kapusty kiszonej
1. Drożdże rozrabiamy z fruktozą w dużej misce, zalewamy ciepłą wodą, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy przykryte na ok. 10 minut.
2. Dodajemy oliwę, sól i 2,5 szklanki mąki, wyrabiamy 5 minut (najlepiej mikserem), następnie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Posypujemy mąką stolnicę, wałkujemy ciasto na duzy prostokąt i równo rozkładamy na nim kapustę. Następnie zwijamy jak roladę.
4. Można teraz roladę przekroic na pół, aby otrzymać dwa małe chlebki, można też zrobić jeden większy. Ciasto z kapustą jeszcze raz chwilę wyrabiamy, aby kapusta dobrze się połączyła (trzeba trochę posypywać mąką), a następnie formujemy chlebek lub chlebki.
5. Chlebki układamy na blasze i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
PYCHA!!!!


3 dag drożdży
szklanka ciepłej wody
2 łyżki fruktozy
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
2,5 - 3 szklanki mąki pszennej razowej
szklanka dobrze odciśniętej i drobniutko posiekanej kapusty kiszonej
1. Drożdże rozrabiamy z fruktozą w dużej misce, zalewamy ciepłą wodą, posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy przykryte na ok. 10 minut.
2. Dodajemy oliwę, sól i 2,5 szklanki mąki, wyrabiamy 5 minut (najlepiej mikserem), następnie odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na godzinę.
3. Posypujemy mąką stolnicę, wałkujemy ciasto na duzy prostokąt i równo rozkładamy na nim kapustę. Następnie zwijamy jak roladę.
4. Można teraz roladę przekroic na pół, aby otrzymać dwa małe chlebki, można też zrobić jeden większy. Ciasto z kapustą jeszcze raz chwilę wyrabiamy, aby kapusta dobrze się połączyła (trzeba trochę posypywać mąką), a następnie formujemy chlebek lub chlebki.
5. Chlebki układamy na blasze i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
PYCHA!!!!