- Sty 11, 2010
- 1,528
- 0
- 0
Nareszcie znalazlam chleb ktory jest bardzo smaczny i wymaga bardzo malo pracy.
Przepis;
Wieczorem;
Zakwas;
50g zakwasu ( ja uzylam z maki pszennej)
200g wody
120 maki zytniej
Wszystko wymieszac i odstawic na 8-10 godzin.
Namoczka ziaren;
300g zimnej wody
150g kaszy jeczmiennej perlowej
75g nasion slonecznika
75g nasion dyni
25g siemienia lnianego
wymieszac i odstawic na 8-10 godzin.
Rano;
Zakwas i nasiona wymieszac razem i dodac nastepujace skladniki;
10g drozdzy instant
100g slodu moze byc melasa
200g maki chlebowej
100g maki zytniej
15g soli
wymieszac wszysto lyzka i przelozyc do wysmarowanej i podsypanej maka chlebowej foremki ( moja ma wymiary;
23cm dluga, 12 1/2 cm szeroka, 8 cm wysoka)
Odstawic do lodowki na 6-8 godzin powinien wyrosnac 2 cm, jesli nie to wyjac z lodowki i powinien dorosnac w temperaturze pokojowej,
rozgrzac piekarnik 250 C i kiedy wlozymy chleb spryskac piekarnik woda lub wrzucic kilka kostek lodu na dno pieca.
po 15 min zmniejszyc temperaturę do 200 C i piec przez nastepne 45 min. Jesli pod koniec pieczenia chleb bedzie
sie za bardzo przypiekal mozna go przykryc aluminiowa folia.
Kiedy chleb bedzie zimny zawinac w sciereczke i odstawic do nastepnego dnia.
Przepis jest z tego blog;
http://litemer.paindemartin.se/2012/02/kor...m-harda-karnor/
Smacznego!
Przepis;
Wieczorem;
Zakwas;
50g zakwasu ( ja uzylam z maki pszennej)
200g wody
120 maki zytniej
Wszystko wymieszac i odstawic na 8-10 godzin.
Namoczka ziaren;
300g zimnej wody
150g kaszy jeczmiennej perlowej
75g nasion slonecznika
75g nasion dyni
25g siemienia lnianego
wymieszac i odstawic na 8-10 godzin.
Rano;
Zakwas i nasiona wymieszac razem i dodac nastepujace skladniki;
10g drozdzy instant
100g slodu moze byc melasa
200g maki chlebowej
100g maki zytniej
15g soli
wymieszac wszysto lyzka i przelozyc do wysmarowanej i podsypanej maka chlebowej foremki ( moja ma wymiary;
23cm dluga, 12 1/2 cm szeroka, 8 cm wysoka)
Odstawic do lodowki na 6-8 godzin powinien wyrosnac 2 cm, jesli nie to wyjac z lodowki i powinien dorosnac w temperaturze pokojowej,
rozgrzac piekarnik 250 C i kiedy wlozymy chleb spryskac piekarnik woda lub wrzucic kilka kostek lodu na dno pieca.
po 15 min zmniejszyc temperaturę do 200 C i piec przez nastepne 45 min. Jesli pod koniec pieczenia chleb bedzie
sie za bardzo przypiekal mozna go przykryc aluminiowa folia.
Kiedy chleb bedzie zimny zawinac w sciereczke i odstawic do nastepnego dnia.
Przepis jest z tego blog;
http://litemer.paindemartin.se/2012/02/kor...m-harda-karnor/


Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: