Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z kiszona kapusta (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1142" data-attributes="member: 36"><p><strong>Chleb z kiszona kapusta </strong></p><p></p><p>Lekko kwaskowaty, swietny na cieplo do obiadu lub na zimno do kanapek </p><p>2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy </p><p>1 szklanka letniej wody </p><p>2 lyzki miodu </p><p>4 lyzki oleju </p><p>1 1/2 lyzeczki granulowanej cebuli </p><p>1/2 szklanki maki razowej </p><p>2 1/2-3 szklanki maki pszennej </p><p>1 szklanka kiszonej kaupsty, dobrze odcisnietej i drobniutko pokrojonej </p><p>kminek (niekoniecznie) </p><p>sol (ilosc zalezy od tego jak slona jest kapusta), okolo 1/2 lyzeczki </p><p></p><p>Wlac letnia wode do duzej miski, dodac 1 lyzke miodu i drozdze, zostawic na 5 minut az lekko sie spieni. Dodac pozostala lyzke miodu, olej, kminek i granulowana cebule, wymieszac. Dodac make razowa i 2 1/2 szklanki maki pszennej i dobrze wymieszac, do momentu kiedy zacznie tworzyc sie ciasto. Przelozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka, przez okolo 5 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc do wysmarowanej olejem miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc ciasto na stolnice i uformowac spory prostokat, posypac odcisnieta kapusta i zwinac jak rolade. Powstaly walek podzielic na pol i kazda czesc lekko wyrobic aby kapusta ladnie sie rozlozyla i "weszla" w ciasto. Uformowac dowolne dwa bochenki - okragle lub owalne. Ulozyc na posmarowanej blasze i zaraz piec w temperaturze 180 C przez okolo 35-40 minut az bochenki beda rumiane.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1142, member: 36"] [B]Chleb z kiszona kapusta [/B] Lekko kwaskowaty, swietny na cieplo do obiadu lub na zimno do kanapek 2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy 1 szklanka letniej wody 2 lyzki miodu 4 lyzki oleju 1 1/2 lyzeczki granulowanej cebuli 1/2 szklanki maki razowej 2 1/2-3 szklanki maki pszennej 1 szklanka kiszonej kaupsty, dobrze odcisnietej i drobniutko pokrojonej kminek (niekoniecznie) sol (ilosc zalezy od tego jak slona jest kapusta), okolo 1/2 lyzeczki Wlac letnia wode do duzej miski, dodac 1 lyzke miodu i drozdze, zostawic na 5 minut az lekko sie spieni. Dodac pozostala lyzke miodu, olej, kminek i granulowana cebule, wymieszac. Dodac make razowa i 2 1/2 szklanki maki pszennej i dobrze wymieszac, do momentu kiedy zacznie tworzyc sie ciasto. Przelozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac pozostala maka, przez okolo 5 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Przelozyc do wysmarowanej olejem miski, przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo godzine, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc ciasto na stolnice i uformowac spory prostokat, posypac odcisnieta kapusta i zwinac jak rolade. Powstaly walek podzielic na pol i kazda czesc lekko wyrobic aby kapusta ladnie sie rozlozyla i "weszla" w ciasto. Uformowac dowolne dwa bochenki - okragle lub owalne. Ulozyc na posmarowanej blasze i zaraz piec w temperaturze 180 C przez okolo 35-40 minut az bochenki beda rumiane. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z kiszona kapusta (bajaderka)
Top
Bottom