Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jobi" data-source="post: 196557" data-attributes="member: 708"><p>Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową</p><p>Data: 12-06-2005</p><p>Czas przyrządzania (gg:mm): 01:10</p><p>Kategoria: PIECZYWO. </p><p>Ilość porcji: 1</p><p>Kaloryczość 1 porcji: 2499 kcal</p><p>Składniki:</p><p> 1/4 litra mleka</p><p> 35 g drożdży -- świeże</p><p> 2 łyżki masła -- miękkiego</p><p> 1/2 łyżeczki soli</p><p> 1/2 łyżeczki gałka muszkatułowa -- tartej</p><p> 1 łyżka kminku -- można zmielić</p><p> 1 sztuka jajka</p><p> 50 dag mąki pszennej</p><p> </p><p>Mleko lekko podgrzać.Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z mlekiem.Dodać masło,sól,gałkę,kminek i jajko.Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn.Ciasto wyrabiać,aż zacznie odklejać się od miski. Odstewić do wyrośnięcia (dwa razy tyle).Przełożyć do formy i odstawić na 20 minut.Piec w 175 stopniach C przez około 50 minut.Gorący chleb posmarować odrobiną ciepłej wody.</p><p>W foremce można wstawić do rośnięcia do piekarnika (50 stopni C).</p><p>Zamiast kminku można dać 2 łyżki smażonej cebuli,a gałkę zastąpić pieprzem(szczyptą)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jobi, post: 196557, member: 708"] Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową Data: 12-06-2005 Czas przyrządzania (gg:mm): 01:10 Kategoria: PIECZYWO. Ilość porcji: 1 Kaloryczość 1 porcji: 2499 kcal Składniki: 1/4 litra mleka 35 g drożdży -- świeże 2 łyżki masła -- miękkiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałka muszkatułowa -- tartej 1 łyżka kminku -- można zmielić 1 sztuka jajka 50 dag mąki pszennej Mleko lekko podgrzać.Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z mlekiem.Dodać masło,sól,gałkę,kminek i jajko.Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn.Ciasto wyrabiać,aż zacznie odklejać się od miski. Odstewić do wyrośnięcia (dwa razy tyle).Przełożyć do formy i odstawić na 20 minut.Piec w 175 stopniach C przez około 50 minut.Gorący chleb posmarować odrobiną ciepłej wody. W foremce można wstawić do rośnięcia do piekarnika (50 stopni C). Zamiast kminku można dać 2 łyżki smażonej cebuli,a gałkę zastąpić pieprzem(szczyptą) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową
Top
Bottom