- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Ten przepis przetłumaczyła mi Trzykasienka
z strony
http://chaosqueenskitchen.twoday.net/stories/4248554/
Chleb z mąką sojową
cytuję
,,Składniki
Zaczyn:
45g zakwasu
50 g wody (22stopnie)
90g maki pszennej typ 812
5 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Ciasto chlebowe:
350 g wody (22 st)
150g mąki sojowej
325g mąki pszennej typ 812
25g maki pszennej pełnoziarnistej
30g maki żytniej typ 1150
125g zaczynu
10g soli
Wykonanie:
1. Zaczyn: zakwas włożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę, zamieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać mąkę, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin w temp. 20 stopni.
2. Ciasto: Wodę wlać do maszyny, dodać mąkę, wymieszać otrzymując niejednolite ciasto. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w pokojowej temperaturze (rozbudowuje się gluten)
3. 125g zaczynu po kawałeczku dodawać do ciasta, dodać sól, zamieszać. (Resztę zaczynu odstawić do lodówki, pamiętając o cotygodniowym dokarmianiu)
4. Ciasto ugniatać w maszynie przez około 8-9 minut, po tym czasie przeprowadzić test (tutaj napisane jest Fenster- okno, Test, może chodzi o ten test membrany?) Jeżeli test wypadnie negatywnie, dodać testowany kawałek do ciasta i zagniatać jeszcze około 2 minuty.
5. Ciasto wyłożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
6. Ciasto wyłożyć na obsypana mąką powierzchnię, uformować prostokąt 15x 20 cm. Złożyć w kopertę (taką, w jakiej SA wysyłane listy urzędowe, czyli chyba te podłużne?) Ciasto przekręcić o 90 stopni, czynność powtórzyć. Ciasto włożyć powrotem do miski, odstawić na 2-3 godziny (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 25%) Po upływie tego czasu, jeżeli po naciśnięciu ciasta placem, miejsce nacisku powoli się odbuduje to znaczy, że ciasto jest już gotowe.
7. Ciasto przepołowić, uformować 2 bochenki.
8. Odstawic w koszyczkach do wyrastania w temp. pokojowej na kolejne 1- 1,5 godz.
9. 30- 45 minut przed koncem wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
10. Ciasto wyłożyc na łopate podsypana mąką- ostrym nożem zrobić 4 nacięcia długości 7,5 cm i głębokości 1 cm. Ostrze noża zanurzyć w wodzie i raz jeszcze naciąć, by ciasto nie sklepiło się powrotem.
11. Ciasto przełożyc do pieca i przez pierwsze 10 minut spryskiwać piekarnik kilkakrotnie spryskiwaczem do kwiatów. Po 15 minutach, zmniejszyć temp. do 205 stopni, piec przez 25- 30 minut, aż chleby będą złotobrązowe , a końcówki lekko zbrązowieją.
12. Wyciągnąć chleby z pieca, odstawić do ostygnięcia na kratce. Odczekac minimum godzinę przed krojeniem. Przechowywać w papierowej torebce przez okres 5 dni.
Chleb jest soczysty i ma lekko orzechowy posmak."
Robiłam tak jak Trzykasienka przetłumaczyła ,tylko nie robiłam tego testu bo nie wiem co to za test

z strony
http://chaosqueenskitchen.twoday.net/stories/4248554/

Chleb z mąką sojową
cytuję
,,Składniki
Zaczyn:
45g zakwasu
50 g wody (22stopnie)
90g maki pszennej typ 812
5 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Ciasto chlebowe:
350 g wody (22 st)
150g mąki sojowej
325g mąki pszennej typ 812
25g maki pszennej pełnoziarnistej
30g maki żytniej typ 1150
125g zaczynu
10g soli
Wykonanie:
1. Zaczyn: zakwas włożyć do wysokiego naczynia, dodać wodę, zamieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodawać mąkę, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin w temp. 20 stopni.
2. Ciasto: Wodę wlać do maszyny, dodać mąkę, wymieszać otrzymując niejednolite ciasto. Odstawić na 20 minut pod przykryciem w pokojowej temperaturze (rozbudowuje się gluten)
3. 125g zaczynu po kawałeczku dodawać do ciasta, dodać sól, zamieszać. (Resztę zaczynu odstawić do lodówki, pamiętając o cotygodniowym dokarmianiu)
4. Ciasto ugniatać w maszynie przez około 8-9 minut, po tym czasie przeprowadzić test (tutaj napisane jest Fenster- okno, Test, może chodzi o ten test membrany?) Jeżeli test wypadnie negatywnie, dodać testowany kawałek do ciasta i zagniatać jeszcze około 2 minuty.
5. Ciasto wyłożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
6. Ciasto wyłożyć na obsypana mąką powierzchnię, uformować prostokąt 15x 20 cm. Złożyć w kopertę (taką, w jakiej SA wysyłane listy urzędowe, czyli chyba te podłużne?) Ciasto przekręcić o 90 stopni, czynność powtórzyć. Ciasto włożyć powrotem do miski, odstawić na 2-3 godziny (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 25%) Po upływie tego czasu, jeżeli po naciśnięciu ciasta placem, miejsce nacisku powoli się odbuduje to znaczy, że ciasto jest już gotowe.
7. Ciasto przepołowić, uformować 2 bochenki.
8. Odstawic w koszyczkach do wyrastania w temp. pokojowej na kolejne 1- 1,5 godz.
9. 30- 45 minut przed koncem wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 stopni.
10. Ciasto wyłożyc na łopate podsypana mąką- ostrym nożem zrobić 4 nacięcia długości 7,5 cm i głębokości 1 cm. Ostrze noża zanurzyć w wodzie i raz jeszcze naciąć, by ciasto nie sklepiło się powrotem.
11. Ciasto przełożyc do pieca i przez pierwsze 10 minut spryskiwać piekarnik kilkakrotnie spryskiwaczem do kwiatów. Po 15 minutach, zmniejszyć temp. do 205 stopni, piec przez 25- 30 minut, aż chleby będą złotobrązowe , a końcówki lekko zbrązowieją.
12. Wyciągnąć chleby z pieca, odstawić do ostygnięcia na kratce. Odczekac minimum godzinę przed krojeniem. Przechowywać w papierowej torebce przez okres 5 dni.
Chleb jest soczysty i ma lekko orzechowy posmak."
Robiłam tak jak Trzykasienka przetłumaczyła ,tylko nie robiłam tego testu bo nie wiem co to za test
