chleb z maszyny pszenno-zytni na zakwasie

Wrz 3, 2007
299
0
0
DANE DO WYPIEKU :

PROGRAM 1 (CHLEB MIESZANY 2.55 MIN)
DARK (MOCNO WYPIECZONY)
SMALL (MAŁY)[/size]

TU ZASTOSOWAŁEM MISZANINE ZAKWASU PSZENNEGO I ŻYTNIEGO

PICT0874.JPG PICT0885.JPG [size="4"]
PICT0882.JPG MASZYNA CLACTRONIC BBA 6827

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

200 ml LETNIEGO MLEKA

200 g - ZAKWAS PSZENNY OŻYWIONY

200 g - ZAKWAS ŻYTNI OŻYWIONY

200 g - BIAŁA MĄKA TYP 650 + 200 g - BIAŁA MĄKA TYP 650

50 g - UGOTOWANY ZIEMNIAK ,BRĄZOWY CUKIER I SÓL MORSKA DROBNA

AKCJA

WLAĆ MLEKO DODAĆ 200 g MĄKI BIAŁEJ TYP 650 PRZESIANEJ PRZEZ SITO I PRZEŁOŻYĆ ZAKWASY .

WŁĄCZYĆ PROGR.1 WYMIESZAĆ OK 5 MIN - NACISNĄĆ STOP- ZRESETOWAĆ PROGRAM BY POWRÓCIŁ OD POCZĄTKU

PRZERWA NA OK 2 GODZ.POTRZEBNA DO RUSZENIA DROŻDŻY.
icon_rolleyes.gif

AKCJA

NASTĘPNIE WSYPUJEMY KOLEJNĄ PORCJĘ BIAŁEJ MĄKI TYP 650 W ILOŚCI 200 g PRZESIANEJ PRZEZ SITO,DODAJEMY 2 MAŁE MIARKI BRĄZOWEGO CUKRU I 2 MIARKI MORSKIEJ SOLI ORAZ 50 g ZIEMNIAKA PRZECIŚNIĘTEGO PRZEZ PRASKĘ.

WŁĄCZYĆ MASZYNĘ (PROGR.1) I PIECZEMY.

PO ZKOŃCZENIU II MIESZANIA WYCIĄGAMY MIESZADŁA HACZYKIEM I FORMUJEMY GÓRĘ MASY MOKRĄ RĘKĄ ROBIMY DOWOLNĄ POSYPKĘ I OZDOBNE NACIĘCIE,PĘDZELKIEM SMARUJEMY GÓRĘ ROZBEŁTANYM JAJKIEM.

UWAGI DO PIECZENIA :

CHLEB NAJPROSTRZY ,MAŁY.POD WĘDLINKĘ,DOBRY W SMAKU, JEDZĄ GO DZIECI CZYLI NAJLEPSI EKSPERCI.
daumen.gif

WSZYSTKO WYMIESZA I UPIECZE MASZYNA– CZEKAĆ I NIE OTWIERAĆ.
PO CAŁYM PROCESIE BEZWZGLĘDNIE WYCIĄGNĄĆ Z FORMY NA KRATKĘ BY ODPAROWAŁ.PO OSTYGNIĘCIU MOŻNA WCINAĆ.
SMACZNEGO
mniam.gif

Załączniki

• PICT0874.JPG
    PICT0874.JPG
    170.5 KB · Wyświetleń: 5
  • PICT0881.JPG
    PICT0881.JPG
    171.8 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0885.JPG
    PICT0885.JPG
    173.1 KB · Wyświetleń: 5
  • PICT0882.JPG
    PICT0882.JPG
    169.6 KB · Wyświetleń: 5

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
10,067
4,122
113
Czy mógłbyś wyłączyć Caps Lock? Taki krzyk jest chyba niepotrzebny przy podawaniu przepisu na chleb.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
wszystko pieknie, ale prosimy Cie bardzo wylacz CapsLocka. w necie nie piszemy duzymi literami, bo to oznacza krzyk.
krzykiem nie przekonasz nas do swoich chlebow
icon_eek.gif

Wrz 3, 2007
299
0
0
Przepraszam za caps Lock(duże litery) - chciałem by było bardziej czytelne, a jest odwrotnie.
Przepraszam za złą datę na zdjęciach,założyłem nowe baterie do aparatu nie sprawdziłem daty.
Przepraszam za złą ostrość zdjęć,coś sknociłem.
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Chlebo-nówka

Member
Wrz 25, 2008
2
0
0
Witam!

Skorzystałam z przepisu (no, prawie, bo ani zakwasu żytniego, ani mąki żytniej nie użyłam - wszystko na pszennej)
Chlebek wyszedł zapaszysty, ładnie pękła mu skórka ale:
- słabo wyrósł
- miąższ ma dość zbity - tzn są dziurki, na przekroju wygląda całkiem normalnie i na pewno nie jest zakalcem, ale jest taki raczej twardy i ciężki

Jaka może być tego przyczyna? Czy to może mieć związek z konsystencją zakwasu? Mój jest jak za gęste ciasto naleśnikowe albo gęsta śmietana i płynny.

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Chlebo-nówka @ 25 Sep 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=755011Witam!

Skorzystałam z przepisu (no, prawie, bo ani zakwasu żytniego, ani mąki żytniej nie użyłam - wszystko na pszennej)
Chlebek wyszedł zapaszysty, ładnie pękła mu skórka ale:
- słabo wyrósł
- miąższ ma dość zbity - tzn są dziurki, na przekroju wygląda całkiem normalnie i na pewno nie jest zakalcem, ale jest taki raczej twardy i ciężki

Jaka może być tego przyczyna? Czy to może mieć związek z konsystencją zakwasu? Mój jest jak za gęste ciasto naleśnikowe albo gęsta śmietana i płynny.
chleb na zakwasie czasmi potrzebuje dluzszego czasu wyrastania.
Ja pieke ten chlebek ten chlebek i rosnie bardzo ladnie, ale wydluzam czas rosniecia ( niz jest to w programie maszyny ) o 30 min. I akurat wczoraj zrobilam maly eksperyment i gdy nastawialam zakwas ( jedno stopniowy) zwiekszylam ilosc wody i efekt wyszedl jak najbardziej pozytywny.

Chlebo-nówka

Member
Wrz 25, 2008
2
0
0
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
A jak się ocenia siłę zakwasu? Tzn po czym poznać, czy już jest wystarczająco silny, żeby wyrósł ładny chleb?

Co do czasu wyrastania, to dałam mu dodatkowe 2 godziny, ale może to jeszcze za mało.
Następnym razem spróbuję tego drugiego przepisu.

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
Ja mam zakwas z maki zytniej razowej . Do pierwszego wypieku dodalam troche drozdzy, ale do trzeciego wypieku juz nie dodawalam drozdzy, tylko sam zakwas.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy