Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z oliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 15945" data-attributes="member: 49"><p><strong>Chleb z oliwkami </strong></p><p></p><p>20 g drożdży,</p><p>250 g mąki,</p><p>150 ml białego wina,</p><p>150 ml oliwy z oliwek,</p><p>4 jaja </p><p>sól,</p><p>100 g startego sera gruyere,</p><p>100 g posiekanych orzechów włoskich,</p><p>50 g zielonych i</p><p>50 g czarnych oliwek (pokrojonych na duże kawałki! </p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Następnie do mąki porcjami wlewać wino i oliwę, mieszać. Miskę przykryć, ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrobić. Następnie dodać starty ser. orzechy i oliwki, zagnieść. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Chleb piec ok. 1 godziny na ztocistobrązowo. Upieczony chleb zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i wystudzić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 15945, member: 49"] [B]Chleb z oliwkami [/B] 20 g drożdży, 250 g mąki, 150 ml białego wina, 150 ml oliwy z oliwek, 4 jaja sól, 100 g startego sera gruyere, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g zielonych i 50 g czarnych oliwek (pokrojonych na duże kawałki! Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Następnie do mąki porcjami wlewać wino i oliwę, mieszać. Miskę przykryć, ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrobić. Następnie dodać starty ser. orzechy i oliwki, zagnieść. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Chleb piec ok. 1 godziny na ztocistobrązowo. Upieczony chleb zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i wystudzić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z oliwkami
Top
Bottom