Chleb z orzechami i serem pleśniowym-fotoreportaż :)

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
wg Reinharta
Mój ukochany, najbardziej ulubiony chleb, choć przyznaję - dosyć pracochłonny.
Podstawą jego sukcesu jest CZAS. A jeśli pozwolimy chlebowi wyrastać w sposób, w jaki lubi, odwdzięczy nam się oszałamiającym i pysznym bochenkiem.
Dla ułatwienia (i zachęty) sfotografowałam wszystkie etapy jego przygotowania.
Z podanych składników wychodzi bardzo duży bochenek.
Jeśli ktoś nie lubi - można pominąć orzechy i ser pleśniowy.
A więc, zaczynamy:


Dzień poprzedzający pieczenie, godziny popołudniowe:
2/3 szkl zakwasu żytniego
1 szkl mąki pszennej zwykłej
1/8 do 1/4 szkl wody

Wszystkie składniki mieszamy. Ja używam do tego drewnianej łyżki. Powinna nam powstać lepka kula.
Wkładamy do miski wysmarowane oliwą. Wierzch również smarujemy oliwą. Przykrywamy folią i odstawiamy na 4 h w temperaturze pokojowej.
Ciasto zacznie nam pracować i powiększy swoją objętość.
Następnie wstawiamy do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w temp. pokojowej na 1 h, by się ociepliło.

Następnie dodajemy:
4,5 szkl mąki pszennej białej (lub dowolnej, może być mieszana)
1,5 łyżeczki (lub 2 jeśli robimy bez sera) soli
1,5 - 1,75 wody

Zagniatamy ręcznie lub mikserem.
smarujemy oliwą, przykrywamy folią:

odstawiamy na 3-4 h w temp. pokojowej.
W tym czasie ciasto zaczyna ładnie rosnąć.

Po 3 h wygląda tak:


Przed wałkowaniem:



Wyjmujemy, dzielimy na pół (jeśli robimy dwa bochenki) lub wałkujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką.


Dodać 1 szkl sera pleśniowego startego na tarce i 1 szkl dokładnie posiekanych orzechów włoskich - wałkiem wgnieść w ciasto.
Uformować bochenek i zostawić do wyrośnięcia na 2 h w temp pokojowej.
Wyrośnięty chleb wygląda tak:


Piekarnik nagrzać do temp. 250 st. C
Włożyć wyrośnięty bochenek, trzykrotnie spryskac piekarnik woda w odstępach 30 sekundowych.
Zmniejszyć temp. do 230 st C. Piec 20 minut.
Zmniejszyć temp. do 210 st C i piec kolejne 20 minut.

Po tym czasie chleb powinien mieć brązowawą skórke i wydawać głuchy odgłos kiedy się w niego popuka od spodu.
Wyjmujemy na kratkę, by wystygł.
Kroimy najwcześniej po 45 minutach.



Smacznego!
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Zrób koniecznie. Jest naprawdę wspaniały, a praca przy nim to sama przyjemność, bo pięknie rośnie
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
zrobione ,wprawdzie bez orzechów i sera,ale pierwszy raz chciałam
zobaczyć jak smakuje solo,-piekłam dziś ,bo trochę mi się przesuneło,
Warto ,warto ,warto!!!!!!!
Świetnie się go zagniata ,świetnie rośnie ,świetnie trzyma formę(powstał bochen ,okrągłego chleba ,jak z obrazka :banana: ) i świetnie smakuje.
Miałam dziś fajnych gości i jedli ten chleb z masłem i solą ,bo reszta to tylko psuje smak takich delicji -to słowa gości .Muszę się przyznać ,że
był też chleb piwny -ten Twój Lisko i Mirabelki żytni na zakwasie
z ziemniakami.Ludzie byli pod wrażeniem,wielkim,wielkim.Kurcze ,ja miałam frajdę i wiele przyjemności z pieczeniem ,a tu takie pochwały.
I jak nie kochać pieczenia chleba?
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Melduję, ze zrobiłam wczoraj. W wersji podstawowej narazie. Wspaniały jest ten chlebek, Lisko! Na pewno będę go powtarzać. Trochę mi przypomina bajaderkowego emigranta.