W książce "Ziołolecznictwo" - Witold Poprzęcki obok hasła perz znajdziemy takie słowa: "Zagęszczony do konsystencji syropu odwar z perzu jest dobrym środkiem odżywczym dla chorych na cukrzycę, a poza tym zmielony perz jest podstawą do wypieku chleba dla tych chorych - pumpernikla.W czasach nędzy na wsi "przednówku" itp klęsk, perz był zbierany, mielony i dodawany do mąki przeznaczonej na chleb.Dziś taki chleb upieczony na chrzanowym liściu mógłby być sprzedawany
w "Delikatesach" po cenie wyższej od każdego pieczywa" - koniec cytatu
Jak upiec taki chleb?Ile perzu potrzeba na kilogram mąki?Czy może być 100% żytni czy raczej mieszany?
Dzięki za wszelkie informacje i wskazówki dotyczące tematu.
w "Delikatesach" po cenie wyższej od każdego pieczywa" - koniec cytatu
Jak upiec taki chleb?Ile perzu potrzeba na kilogram mąki?Czy może być 100% żytni czy raczej mieszany?
Dzięki za wszelkie informacje i wskazówki dotyczące tematu.