Chleb z perzem

tedi

Member
Maj 28, 2010
13
0
0
W książce "Ziołolecznictwo" - Witold Poprzęcki obok hasła perz znajdziemy takie słowa: "Zagęszczony do konsystencji syropu odwar z perzu jest dobrym środkiem odżywczym dla chorych na cukrzycę, a poza tym zmielony perz jest podstawą do wypieku chleba dla tych chorych - pumpernikla.W czasach nędzy na wsi "przednówku" itp klęsk, perz był zbierany, mielony i dodawany do mąki przeznaczonej na chleb.Dziś taki chleb upieczony na chrzanowym liściu mógłby być sprzedawany
w "Delikatesach" po cenie wyższej od każdego pieczywa" - koniec cytatu

Jak upiec taki chleb?Ile perzu potrzeba na kilogram mąki?Czy może być 100% żytni czy raczej mieszany?
Dzięki za wszelkie informacje i wskazówki dotyczące tematu.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,774
1,173
113
tedi @ 10 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986525W książce "Ziołolecznictwo" - Witold Poprzęcki obok hasła perz znajdziemy takie słowa: "Zagęszczony do konsystencji syropu odwar z perzu jest dobrym środkiem odżywczym dla chorych na cukrzycę, a poza tym zmielony perz jest podstawą do wypieku chleba dla tych chorych - pumpernikla.W czasach nędzy na wsi "przednówku" itp klęsk, perz był zbierany, mielony i dodawany do mąki przeznaczonej na chleb.Dziś taki chleb upieczony na chrzanowym liściu mógłby być sprzedawany
w "Delikatesach" po cenie wyższej od każdego pieczywa" - koniec cytatu

Jak upiec taki chleb?Ile perzu potrzeba na kilogram mąki?Czy może być 100% żytni czy raczej mieszany?
Dzięki za wszelkie informacje i wskazówki dotyczące tematu.
Na razie znalazlam tyle:

Perz właściwy Agropyron repens (L.) P. B., Triticum repens L. Trawa bardzo pospolita, występująca w uprawach, na polach i w zaroślach, na brzegach lasów. Ze zmielonych rozłogów można uzyskać mąkę, nadającą się do wypieku ,,chleba‘‘, jednak znacznie ustępującemu pszenicznemu. Podziemne bardzo rozgałęzione, białawe rozłogi perzu zbierane są wczesną wiosną. Suche rozłogi perzu zawierają do 20% skrobi, 5-6% białek. 30-40% cukrów.
zrodlo: http://walden.except.one.pl/index.php?id=113&id2=110