Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb z perzem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tedi" data-source="post: 986525" data-attributes="member: 21963"><p>W książce &quot;Ziołolecznictwo&quot; - Witold Poprzęcki obok hasła perz znajdziemy takie słowa: &quot;Zagęszczony do konsystencji syropu odwar z perzu jest dobrym środkiem odżywczym dla chorych na cukrzycę, a poza tym zmielony perz jest podstawą do wypieku chleba dla tych chorych - pumpernikla.W czasach nędzy na wsi &quot;przednówku&quot; itp klęsk, perz był zbierany, mielony i dodawany do mąki przeznaczonej na chleb.Dziś taki chleb upieczony na chrzanowym liściu mógłby być sprzedawany </p><p>w &quot;Delikatesach&quot; po cenie wyższej od każdego pieczywa&quot; - koniec cytatu</p><p></p><p>Jak upiec taki chleb?Ile perzu potrzeba na kilogram mąki?Czy może być 100% żytni czy raczej mieszany?</p><p>Dzięki za wszelkie informacje i wskazówki dotyczące tematu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tedi, post: 986525, member: 21963"] W książce "Ziołolecznictwo" - Witold Poprzęcki obok hasła perz znajdziemy takie słowa: "Zagęszczony do konsystencji syropu odwar z perzu jest dobrym środkiem odżywczym dla chorych na cukrzycę, a poza tym zmielony perz jest podstawą do wypieku chleba dla tych chorych - pumpernikla.W czasach nędzy na wsi "przednówku" itp klęsk, perz był zbierany, mielony i dodawany do mąki przeznaczonej na chleb.Dziś taki chleb upieczony na chrzanowym liściu mógłby być sprzedawany w "Delikatesach" po cenie wyższej od każdego pieczywa" - koniec cytatu Jak upiec taki chleb?Ile perzu potrzeba na kilogram mąki?Czy może być 100% żytni czy raczej mieszany? Dzięki za wszelkie informacje i wskazówki dotyczące tematu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb z perzem
Top
Bottom