Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z pestkami z dyni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 15948" data-attributes="member: 49"><p><strong>Chleb z pestkami dyni</strong> </p><p> </p><p>1 kostka drożdży,</p><p>1 łyżeczka cukru,</p><p>250-375 g letniej maślanki,</p><p>300 g mąki pszennej z grubego przemiału,</p><p>130 g pestek dyni,</p><p>100 g płatków żytnich,</p><p>100 g mączki kukurydzianej,</p><p>2 łyżki oleju z pestek dyni,</p><p>1 czubata łyżeczka soli soli,</p><p>3 łyżki mleka </p><p></p><p>Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać odrobinę maślanki i mąki pszennej, odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut. 100 g pestek dyni posiekać, połączyć z mąka pszenną i kukurydzianą, płatkami żytnimi, dodać zaczyn, olej i sól. Składniki wyrabiać, dodając tyle maślanki. aby powstało lśniące gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej keksówki o długości 30 cm. Ciasto posmarować mlekiem i posypać pozostałymi pestkami dyni, odstawić na 30 minut. Chleb piec 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczony chleb pozostawić w keksówce do wystudzenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 15948, member: 49"] [B]Chleb z pestkami dyni[/B] 1 kostka drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250-375 g letniej maślanki, 300 g mąki pszennej z grubego przemiału, 130 g pestek dyni, 100 g płatków żytnich, 100 g mączki kukurydzianej, 2 łyżki oleju z pestek dyni, 1 czubata łyżeczka soli soli, 3 łyżki mleka Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać odrobinę maślanki i mąki pszennej, odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut. 100 g pestek dyni posiekać, połączyć z mąka pszenną i kukurydzianą, płatkami żytnimi, dodać zaczyn, olej i sól. Składniki wyrabiać, dodając tyle maślanki. aby powstało lśniące gładkie ciasto. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do natłuszczonej keksówki o długości 30 cm. Ciasto posmarować mlekiem i posypać pozostałymi pestkami dyni, odstawić na 30 minut. Chleb piec 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczony chleb pozostawić w keksówce do wystudzenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z pestkami z dyni
Top
Bottom