- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Ostatnio piekłam naprawdę pyszny chleb, znaleziony w Weekendowej Piekarni, wilgotny miąższ, chrupiąca skórka. Szczerze polecam.
Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
2 małe bochenki lub 1 duży
Na suchej teflonowej patelni uprażyć płatki (mają się delikatnie zezłocić), po czym ostudzić i dodać do ciasta wraz z solą. Wymieszać dokładnie.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2h.
Wyrośnięte ciasto włożyć do foremek lub uformować bochenek- moje ciasto raczej nie nadawało się na formowanie. Przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze 1-2h do wyrośnięcia.
Następnie wierzch chlebów posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celcjusza z rozsypanymi kostkami lodu. Temperaturę zmniejszyć do 225 stopni i piec przez 25-30 minut.

Chleb z prażonymi płatkami owsianymi
2 małe bochenki lub 1 duży
- 120 g aktywnego żytniego zakwasu
- 450 g mąki pszennej (o wysokiej zawartości białka)
- 150 g mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa, może być pszenna)
- 15 g świeżych drożdży (u mnie łyżeczka suchych)
- 450 g wody
- 1-2 łyżeczki miodu
- 40 g płatków owsianych
- 1 łyżka soli
Na suchej teflonowej patelni uprażyć płatki (mają się delikatnie zezłocić), po czym ostudzić i dodać do ciasta wraz z solą. Wymieszać dokładnie.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2h.
Wyrośnięte ciasto włożyć do foremek lub uformować bochenek- moje ciasto raczej nie nadawało się na formowanie. Przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze 1-2h do wyrośnięcia.
Następnie wierzch chlebów posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celcjusza z rozsypanymi kostkami lodu. Temperaturę zmniejszyć do 225 stopni i piec przez 25-30 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: