Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z rodzynkami, orzechami laskowymi i szalotkami R. Bertineta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 436918" data-attributes="member: 15"><p><u>Chleb z rodzynkami, orzechami laskowymi i szalotkami R. Bertineta</u></p><p></p><p>1 porcja <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18086" target="_blank">ciemnego ciasta</a></p><p>1 pelna lyzeczka plynnego miodu </p><p>troszke oleju</p><p>kawaleczek masla</p><p>80g szalotek pokrojonych w plastry</p><p>80g rozdrobnionych orzechow laskowych</p><p>80g rodzynek</p><p></p><p></p><p>Przygotowania:</p><p>Na rozgrzana patelnie wlac olej i dodac maslo, wrzucic szalotki i ciagle mieszajac podsmazyc az beda miekkie i lekko brazowe. Dodac rodrobnione orzechy i smazyc mieszajac 1min., dosypac rodzynki i podsmazac jeszcze pol minuty. Zdjac z ognia i ostudzic na talerzu.</p><p></p><p>Przygotowac brazowe ciasto - miod nalezy dodac razem z sola i woda, zas szalotki z orzechami na krotko przed koncem zagniatania - oczywiscie <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17939" target="_blank">metoda R. Bertineta</a></p><p>Ciasto uformowac w kule, wlozyc do miski, nakryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 45 min. Nastepnie wyjac ciasto na blat i na nowo uformowac kule, wlozyc do miski, zakryc i zostawic na kolejne 45min. do wyrosniecia. </p><p></p><p>Blat lekko posypac maka. Ciasto wyjac z miski i podzielic na 2 rowne czesci, uformowac 2 bochenki. Blache nakryc sciereczka kuchenna, posypac delikatnie maka, polozyc chleby (gladka strona do dolu), po srodku zrobic ze sciereczki przegrode tak, zeby sie bochenki ze soba nie stykaly. Zakryc inna scierka i zostawic na 1 godz. – 1 godz. i 15 min. do wyrosniecia az prawie podwoja swa objetosc.</p><p>Piekarnik rozgrzac do 250°C.</p><p>Bochenki obrocic i polozyc na lopate lub plaska blache. Naciac na glebokosc 5mm ( mozna raz wzdluz lub pare razy w poprzek). Scianki piekarnika spryskac woda, bochenki zsunac na rozgrzany kamien lub blache i piec ok. 30min. az pieknie zbrazowieja.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 436918, member: 15"] [U]Chleb z rodzynkami, orzechami laskowymi i szalotkami R. Bertineta[/U] 1 porcja [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18086"]ciemnego ciasta[/URL] 1 pelna lyzeczka plynnego miodu troszke oleju kawaleczek masla 80g szalotek pokrojonych w plastry 80g rozdrobnionych orzechow laskowych 80g rodzynek Przygotowania: Na rozgrzana patelnie wlac olej i dodac maslo, wrzucic szalotki i ciagle mieszajac podsmazyc az beda miekkie i lekko brazowe. Dodac rodrobnione orzechy i smazyc mieszajac 1min., dosypac rodzynki i podsmazac jeszcze pol minuty. Zdjac z ognia i ostudzic na talerzu. Przygotowac brazowe ciasto - miod nalezy dodac razem z sola i woda, zas szalotki z orzechami na krotko przed koncem zagniatania - oczywiscie [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17939"]metoda R. Bertineta[/URL] Ciasto uformowac w kule, wlozyc do miski, nakryc sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 45 min. Nastepnie wyjac ciasto na blat i na nowo uformowac kule, wlozyc do miski, zakryc i zostawic na kolejne 45min. do wyrosniecia. Blat lekko posypac maka. Ciasto wyjac z miski i podzielic na 2 rowne czesci, uformowac 2 bochenki. Blache nakryc sciereczka kuchenna, posypac delikatnie maka, polozyc chleby (gladka strona do dolu), po srodku zrobic ze sciereczki przegrode tak, zeby sie bochenki ze soba nie stykaly. Zakryc inna scierka i zostawic na 1 godz. – 1 godz. i 15 min. do wyrosniecia az prawie podwoja swa objetosc. Piekarnik rozgrzac do 250°C. Bochenki obrocic i polozyc na lopate lub plaska blache. Naciac na glebokosc 5mm ( mozna raz wzdluz lub pare razy w poprzek). Scianki piekarnika spryskac woda, bochenki zsunac na rozgrzany kamien lub blache i piec ok. 30min. az pieknie zbrazowieja. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z rodzynkami, orzechami laskowymi i szalotkami R. Bertineta
Top
Bottom