- Maj 18, 2007
- 2,665
- 9
- 38
To mój pierwszy chleb w ogóle, jednocześnie pierwszy raz robiłam ciasto w Thermomixie. Strasznie mi go oblepiło i musiałam wyjmować nożyki żeby z nich zeskrobać resztki ciasta
Poza tym robi się ten chleb jakieś 6 minut
+ wyrastanie + pieczenie. Jest ciekawy w smaku, tylko skórka trochę za bardzo stwardniała i nie mam pojęcia jak temu następnym razem zapobiec
CHLEB Z SEREM I SOKIEM POMIDOROWYM
składniki:
- 510g mąki pszennej
- 70g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/4 MT soku pomidorowego (125ml)
- 1 1/4 MT wody (125ml)
- 40g masła
- 100g żółtego sera
- 1 jajko
Ser zmielić - czas 10 sekund, obroty pozycja Turbo.
Wlać wodę, sok pomidorowy, dodać jajko, drożdże, masło, mąkę i sól. Wyrabiać ciasto - czas 5 minut, obroty pozycja Interwał.
Przełożyć ciasto do 2 wysmarowanych tłuszczem foremek. Pozostawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość. Piec 35-45 minut w temp. 200°C.
źródło: książka dołączona do Thermomixa TM 21 "Nowoczesne gotowanie"
CHLEB Z SEREM I SOKIEM POMIDOROWYM
składniki:
- 510g mąki pszennej
- 70g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/4 MT soku pomidorowego (125ml)
- 1 1/4 MT wody (125ml)
- 40g masła
- 100g żółtego sera
- 1 jajko
Ser zmielić - czas 10 sekund, obroty pozycja Turbo.
Wlać wodę, sok pomidorowy, dodać jajko, drożdże, masło, mąkę i sól. Wyrabiać ciasto - czas 5 minut, obroty pozycja Interwał.
Przełożyć ciasto do 2 wysmarowanych tłuszczem foremek. Pozostawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość. Piec 35-45 minut w temp. 200°C.
źródło: książka dołączona do Thermomixa TM 21 "Nowoczesne gotowanie"