ajaj @ 17 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1256851Kilka glupich pytan mam.
1.Co mam zrobic gdy nie mam kosza do wyrastania?
2.Czy piekac na blasze wylozyc ja papierem do pieczenia?
Jeszcze cos chcialam zapytac ale zapomnialam. Moze pozniej mi sie przypomni.Nie są wcale głupie, wręcz przeciwnie
1. Użyć miski lub durszlaka, ja używam makutry
2. Nie kładę niczego tylko mocno rozgrzewam blachę w pustym piekarniku.
3. ???![]()
ajaj @ 17 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1256857Dzieki sliczne za szybciutkie odpowiedzi. Mam zamiar zabrac sie za niego bo mnie straszliwie kusi. Ma to byc moj pierwszy chleb na zakwasie. Nie wiem tylko czy bede umiala dobrze go wyrobic i po czym poznam ze juz jest ok. wszystko mam juz zakupione i jutro bedzie (chyba) moj wielki dzien (chyba, ze strach wezmie gore)Nie bój nic, będzie dobrze tylko daj mu czas. A jesli chcesz żeby był podłużny, to go wsadź do wyrastania w keksówkę wyłożoną posypaną mąką serwetę lub ścierkę.
I trzymam kciuki!
ajaj @ 18 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257022Ale nie przyklei sie na amen do tej blachy? Raz gdy robilam chleb (inny wprawdzie) to tak przykleil sie do naczynia, ze tydzien go odmaczalam. O wyjeciu, nie bylo mowy. Dalsze wskazowki mile widziane. Chociaz przeczytalam caly watek to i tak cala drze ze strachu. No nic, zobaczymy.Ajaj, , posypujesz wierzch chleba mąką jeszcze jak jest w koszyku czy tam w czym wyrasta. Przykrywasz go deską, odwracasz - w tym momencie wierzch staje się dołem - i zsuwasz bezszelestnie na rozgrzana blachę, wysuniętą z piekarnika acz nie wyjętą! Wsuwasz blachę, psikasz wodą, zamykasz piekarnik, chleb po chwili skacze w górę.
Gdy się upiecze, bez szkody dla blachy zsuniesz go z niej. Tak przynajmniej ja robię.![]()
ajaj @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257450dzis sie zabralam. Niestety cus mi nie rosnie. Troszeczke moze powiekszylo objetosc ale slabo. Zobaczymy. Czy jest mozliwosc ze jeszcze ruszy w piekarniku? I czy wtedy bedzie jadalny. Chcialabym taki piekny bochenek jak ma Neteczka. Ale to marzenie scietej glowy...Mnie też czasami leniwie rośnie.Może potrzebuje więcej czasu?
ajaj,a które to wyrastanie?Przed czy już w koszyku?
ajaj @ 19 Feb 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1257552Koniec koncow-cos takiego mi wyszlo.
Chleb bardzo dobry. Uwazam, ze jak na pierwszy raz to i tak niezle. Teraz wiem, ze ciasto powinno byc luzniejsze. Nie wiem niestety dlaczego bylo takie zbite. Cus zle poczynilam?
Za mocno tez go omączylam.Pierwsze koty za płoty. Bochenek trzyma formę i dobrze wygląda.Powiem Ci,że jesteś dzielna
Ja ze strachu,że coś sknocę pół roku piekłam chleby tylko w foremkach![]()
![]()
A może ciasto wyszło zbite,bo miałaś bardzo suchą mąkę która wchłonęła dużo wodyNastępnym razem będzie łatwiej.![]()
Ale najważniejsze,że chlebek Ci smakuje![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.