- Mar 30, 2009
- 219
- 0
- 0
Chlebek Tatter
nie widziałam na Cinie więc wrzucam
400g bialej pszennej maki chlebowej (zwykla chlebowa autorka wymieszala pol na pol z manitoba)
80g maki gryczanej
80g maki zytniej razowej
280g wody
16g soli
480g dojrzalego bialego zaczynu zakwasowego (100% hydracji u mnie żytni razowy)
100g suszonych jablek, grubo posiekanych
240g polslodkiego cydru jablowego( sok jabłkwy)
200g orzechow wloskich, grubo posiekanych
Posiekane jablka zalalam sokiem i odstawilam na godzine (po tym czasie jablka nalezy dokladnie odcedzic i osuszyc - cydr-sok mozna wypic lub wykorzstac do innej potrawy). W tym czasie uprazylam i wystudzilam posiekane orzechy.
Do miski wsypalam maki i sol, wlalam zaczyn zakwasowy i wode. Wszystko dokladnie wymieszalam. Luzne i dosc lepkie ciasto wylozylam na stol i zagniatalam ok. 10 minut. W ciasto wgniotlam jablka i orzechy.
Gotowe ciasto umiescilam w lekko naoliwionej misce, zakrylam i zostawilam do wyrosniecia na 2 godziny, skladajac ciasto w tym czasie 2 razy - co 40 minut.
Ciasto odgazowalam i uksztaltowalam kule. Wlozylam ja do wysypanego gryczana maka kosza, zlaczeniem do gory i pozostawilam do ostatniej fermentacji - ok. 2 1/2 godziny. Ja wsadziłam do dużej keksówki i zrobiłam dwie bułeczki
Piec z kamieniem rozgrzać do 260C. Z papieru wyciąć ksztalt jablka. Nie mam kamienia a mój piekarnik grzeje max 240 chyba
więc tak też zrobiłam.
Wyrosniete ciasto wylozylyć na lopate, na wierzchu chleba ulozylyć papierowe jablko i obsypać je dosc gruba warstwa bialej pszennej maki. Usunąć szablon. Wykonać naciecie dookola bochenka.
Przed wlozenie chleba do pieca zmniejszylam temperature do 230C i pieklam z para przez 15 minut. Nastepnie 25 minut bez pary. Wylaczylam piec przed uplywem ostatnich 5 minut.
Chleb pozostawilam w piecu przez kolejne 10 minut z drzwiami leko uchylonymi. Po wyjeciu dobrze wystudzilam.
Mój wyszedł znacznie ciemniejszy od Tatterowego niestety nie mogę pokazać ze względu na stan mojego aparatu :/. Na przyszłość co najwyżej dodam ciut mniej soli a tak to PYSZNY


400g bialej pszennej maki chlebowej (zwykla chlebowa autorka wymieszala pol na pol z manitoba)
80g maki gryczanej
80g maki zytniej razowej
280g wody
16g soli
480g dojrzalego bialego zaczynu zakwasowego (100% hydracji u mnie żytni razowy)
100g suszonych jablek, grubo posiekanych
240g polslodkiego cydru jablowego( sok jabłkwy)
200g orzechow wloskich, grubo posiekanych
Posiekane jablka zalalam sokiem i odstawilam na godzine (po tym czasie jablka nalezy dokladnie odcedzic i osuszyc - cydr-sok mozna wypic lub wykorzstac do innej potrawy). W tym czasie uprazylam i wystudzilam posiekane orzechy.
Do miski wsypalam maki i sol, wlalam zaczyn zakwasowy i wode. Wszystko dokladnie wymieszalam. Luzne i dosc lepkie ciasto wylozylam na stol i zagniatalam ok. 10 minut. W ciasto wgniotlam jablka i orzechy.
Gotowe ciasto umiescilam w lekko naoliwionej misce, zakrylam i zostawilam do wyrosniecia na 2 godziny, skladajac ciasto w tym czasie 2 razy - co 40 minut.
Ciasto odgazowalam i uksztaltowalam kule. Wlozylam ja do wysypanego gryczana maka kosza, zlaczeniem do gory i pozostawilam do ostatniej fermentacji - ok. 2 1/2 godziny. Ja wsadziłam do dużej keksówki i zrobiłam dwie bułeczki

Piec z kamieniem rozgrzać do 260C. Z papieru wyciąć ksztalt jablka. Nie mam kamienia a mój piekarnik grzeje max 240 chyba

Wyrosniete ciasto wylozylyć na lopate, na wierzchu chleba ulozylyć papierowe jablko i obsypać je dosc gruba warstwa bialej pszennej maki. Usunąć szablon. Wykonać naciecie dookola bochenka.
Przed wlozenie chleba do pieca zmniejszylam temperature do 230C i pieklam z para przez 15 minut. Nastepnie 25 minut bez pary. Wylaczylam piec przed uplywem ostatnich 5 minut.
Chleb pozostawilam w piecu przez kolejne 10 minut z drzwiami leko uchylonymi. Po wyjeciu dobrze wystudzilam.
Mój wyszedł znacznie ciemniejszy od Tatterowego niestety nie mogę pokazać ze względu na stan mojego aparatu :/. Na przyszłość co najwyżej dodam ciut mniej soli a tak to PYSZNY
