Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 534030" data-attributes="member: 4238"><p><em><strong><span style="font-size: 26px">Chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem </span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 26px">Cała porcja to : 2904kalorie ,88g białka</span></strong></em></p><p><em><strong><span style="font-size: 26px">567g weglowodanów ,47g tłuszczów łącznie,522mg sodu</span></strong></em></p><p><em><strong></strong></em></p><p><em><strong></strong></em></p><p><em></em></p><p><em>Składniki:</em></p><p><em></em></p><p><em>750 g mąki pszennej </em></p><p><em>szczypta soli </em></p><p><em>szczypta cukru </em></p><p><em>1/2 łyżki stołowej świeżego siekanego rozmarynu </em></p><p><em>8 suszonych pomidorów w oliwie odsączonych i posiekanych </em></p><p><em>1 torebka (7g) drożdży piekarskich </em></p><p><em>1 łyżka stołowa oliwy z oliwek </em></p><p><em>450 ml ciepłej wody </em></p><p><em>mleko do posmarowania </em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>1. W dużej misce dobrze wymieszaj ze sobą mąkę,sól i cukier.Dodaj rozmaryn,siekane suszone pomidory i drożdze.Zrób zagłębienie pośrodku mieszanki i wlej w nie oliwę rozmieszaną z ciepłą wodą.Szybko wmieszaj ciecz w mąkę aby uformować miękką masę.</em></p><p><em></em></p><p><em>2.Wyłóż ciasto na lekko poprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 6 minut aż będzie gładkie i sprężyste.Włóż ciasto do lekko natłuszczonej oliwą miski ,przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia.</em></p><p><em></em></p><p><em>3.Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C .Ponownie wyrabiaj ciasto przez 3 minuty,po czym podziel je na 2 części.Nadaj każdej z nich kształt dużego walca i zrób na szczycie dwa nacięcia tworzące literę &quot;X&quot;.Ułóż oba pochenki na lekko posypaną mąką blachę ,przykryj ,odstaw do dalszego wyrośnięcia na kolejne 20 minut,aż podwoją swoją wielkość.</em></p><p><em></em></p><p><em>4.Posmaruj oba wyrośnięte bochenki niewielką ilością mleka i wstaw do piekarnika.Piecz przez 35 minut lub do momentu gdy przy opukiwaniu od spodu będą wydawać &quot;głuchy&quot; dźwięk.Ułóż chleb na metalowej kratce do wystygnięcia.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 534030, member: 4238"] [I][B][SIZE=12]Chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem [/SIZE] [SIZE=8]Cała porcja to : 2904kalorie ,88g białka 567g weglowodanów ,47g tłuszczów łącznie,522mg sodu[/SIZE] [/B] [/I] [I]Składniki: 750 g mąki pszennej szczypta soli szczypta cukru 1/2 łyżki stołowej świeżego siekanego rozmarynu 8 suszonych pomidorów w oliwie odsączonych i posiekanych 1 torebka (7g) drożdży piekarskich 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek 450 ml ciepłej wody mleko do posmarowania [/I] [I] 1. W dużej misce dobrze wymieszaj ze sobą mąkę,sól i cukier.Dodaj rozmaryn,siekane suszone pomidory i drożdze.Zrób zagłębienie pośrodku mieszanki i wlej w nie oliwę rozmieszaną z ciepłą wodą.Szybko wmieszaj ciecz w mąkę aby uformować miękką masę. 2.Wyłóż ciasto na lekko poprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 6 minut aż będzie gładkie i sprężyste.Włóż ciasto do lekko natłuszczonej oliwą miski ,przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na mniej więcej 1 godzinę do wyrośnięcia. 3.Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni C .Ponownie wyrabiaj ciasto przez 3 minuty,po czym podziel je na 2 części.Nadaj każdej z nich kształt dużego walca i zrób na szczycie dwa nacięcia tworzące literę "X".Ułóż oba pochenki na lekko posypaną mąką blachę ,przykryj ,odstaw do dalszego wyrośnięcia na kolejne 20 minut,aż podwoją swoją wielkość. 4.Posmaruj oba wyrośnięte bochenki niewielką ilością mleka i wstaw do piekarnika.Piecz przez 35 minut lub do momentu gdy przy opukiwaniu od spodu będą wydawać "głuchy" dźwięk.Ułóż chleb na metalowej kratce do wystygnięcia.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Top
Bottom