Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb ze sliwkami i kardamonem R. Bertineta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 449757" data-attributes="member: 15"><p><u>Chleb ze sliwkami suszonymi i kardamonem</u></p><p></p><p>1 porcja <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18086" target="_blank">ciemnego ciasta</a> - ilosc drozdzy zwiekszamy o 15g</p><p>100g wypestkowanych sliwek suszonych</p><p>4 lyzki rumu</p><p>1/4 lyzeczki swiezo zmielonego kardamonu</p><p></p><p>Sliwki zalac rumem i zostawic co najmniej na godzine do naciagniecia, a najlepiej na cala noc. Kardamon dodac od razu do maki, sliwki zas przed koncem wyrabiania. Z ciasta uformowac kule, wlozyc do miski, zakryc sciereczka i odstawic na godzine do wyrosniecia.</p><p>Ciasto wyjac z miski, ponownie uformowac z niego kule, wlozyc do miski, nakryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 45 min. Nastepnie ciasto podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki, ulozyc je na blasze wylozonej omaczona sciereczka. Ze sciereczki nalezy zrobic przegrode tak, zeby chleby sie ze soba nie stykaly. Chleby naciac czterokrotnie, na glebokosc 5mm, zakryc i odstawic na godzine do wyrosniecia. Powinny podwoic swoja objetosc. </p><p>Piekarnik rozgrzac do 250°C, scianki spryskac woda, szybko wlozyc chleby, zamknac drzwiczki i temperature zmniejszyc do 220°C. Piec ok. 25-30 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 449757, member: 15"] [U]Chleb ze sliwkami suszonymi i kardamonem[/U] 1 porcja [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18086"]ciemnego ciasta[/URL] - ilosc drozdzy zwiekszamy o 15g 100g wypestkowanych sliwek suszonych 4 lyzki rumu 1/4 lyzeczki swiezo zmielonego kardamonu Sliwki zalac rumem i zostawic co najmniej na godzine do naciagniecia, a najlepiej na cala noc. Kardamon dodac od razu do maki, sliwki zas przed koncem wyrabiania. Z ciasta uformowac kule, wlozyc do miski, zakryc sciereczka i odstawic na godzine do wyrosniecia. Ciasto wyjac z miski, ponownie uformowac z niego kule, wlozyc do miski, nakryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia na 45 min. Nastepnie ciasto podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki, ulozyc je na blasze wylozonej omaczona sciereczka. Ze sciereczki nalezy zrobic przegrode tak, zeby chleby sie ze soba nie stykaly. Chleby naciac czterokrotnie, na glebokosc 5mm, zakryc i odstawic na godzine do wyrosniecia. Powinny podwoic swoja objetosc. Piekarnik rozgrzac do 250°C, scianki spryskac woda, szybko wlozyc chleby, zamknac drzwiczki i temperature zmniejszyc do 220°C. Piec ok. 25-30 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb ze sliwkami i kardamonem R. Bertineta
Top
Bottom