Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb ziolowy ( z serii kamiennych)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 6689" data-attributes="member: 15"><p><u><strong>CHLEB ZIOLOWY</strong></u></p><p>1 kilogramowy bochenek</p><p></p><p>400g maki pszennej typ 1050</p><p>200g maki zytniej typ1150</p><p>2 lyteczki soli</p><p>42g swiezych drozdzy</p><p>1 lyzeczka miodu</p><p>350-400ml letniej maslanki</p><p>2-3 lyzki oleju ostowego lub slonecznikowego</p><p>75g posiekanych ziol (np. po 25g szczypiorku, koperku, pietruszki)</p><p></p><p>Maki wymieszac, dodac sol. Drozdze i miod rozpuscic w czesci letniej maslanki i zostawic na ok.10 min. Nastepnie wraz z reszta maslanki, olejem i ziolami dodac do maki i zagniesc elastyczne ciasto. Zostawic do wyrosniecia na 60min. Wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc, uformowac kule i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok. 10min. Nastepnie uksztaltowac bochenek, ponacinac w poprzek i odstawic na kolejne 20 min. </p><p>Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol, chleb skrobic obficie woda i wylozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Po 10-15 min. tem. zredukowac do 200°. Laczny czas pieczenia 45-55 min.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 6689, member: 15"] [U][B]CHLEB ZIOLOWY[/B][/U] 1 kilogramowy bochenek 400g maki pszennej typ 1050 200g maki zytniej typ1150 2 lyteczki soli 42g swiezych drozdzy 1 lyzeczka miodu 350-400ml letniej maslanki 2-3 lyzki oleju ostowego lub slonecznikowego 75g posiekanych ziol (np. po 25g szczypiorku, koperku, pietruszki) Maki wymieszac, dodac sol. Drozdze i miod rozpuscic w czesci letniej maslanki i zostawic na ok.10 min. Nastepnie wraz z reszta maslanki, olejem i ziolami dodac do maki i zagniesc elastyczne ciasto. Zostawic do wyrosniecia na 60min. Wyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc, uformowac kule i odstawic do ponownego wyrosniecia na ok. 10min. Nastepnie uksztaltowac bochenek, ponacinac w poprzek i odstawic na kolejne 20 min. Piekarnik rozgrzac do 240° gora-dol, chleb skrobic obficie woda i wylozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Po 10-15 min. tem. zredukowac do 200°. Laczny czas pieczenia 45-55 min. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb ziolowy ( z serii kamiennych)
Top
Bottom